1. yle.fi
  2. Uutiset

Jope Ruonansuu: Lappi-huumori on rennointa

Maanläheisyys ja elämän maku ovat tyypillisiä Lappi-huumorin piirteitä. Edes lievähkö mahtailu ei ole itsetarkoituksellista, vaan lappilainen käyttää sitä lähinnä suuta piestäkseen ja ollakseen hauska. Lajin uranuurtaja ja Lapin ensimmäinen stand up-koomikko oli Jope Ruonansuun mielestä Nätti-Jussi.

viihde
Jope Ruonansuu
Yle

- Nätti-Jussia voi pitää suorastaan lappilaisen huumorikansantaiteen isänä. Jonkunhan se on täytynyt aloittaa sellanen kulttuuri, että on oikein tahallaan halunnu leimautua huumorimieheksi ja lyyä löylyä sen asian eteen, Jope pohtii.

Kuinkas sattuikaan. Jorma Olavi Ruonansuu syntyi samana vuonna 1964 kuin Lapin savotoilla leipänsä tienannut Juho Vihtori Nätti kuoli. Ruonansuu ei pistä pahakseen mainettaan Nätin manttelinperijänä.

- Mahtavaltahan sellanen tietysti tuntuu, hän sanoo.

Jätkäpoikahuumori yhdistää

Siinä missä Nätti-Jussi ajeli kolmella pirssillä Pohjanhoviin siten että yhdessä kulki hattu, toisessa lompsa ja kolmannessa mies itse, Ruonansuun sketsihahmoista lappilaisen jätkän reteyttä edustaa Äkäslompolon Mauri. Maurin ansiota on, että Lapissa on poroja ja etelässä sääskiä.

- Ilman muuta Mauri on omista hahmoistani eniten Nätti-Jussin perinteen jatkaja. Mutta ei se oikeasti leuhki. Kunhan pieksää suutaan ollakseen totisella naamalla hauska, Jope kertoo.

Joku totuuden perä pitää aina olla tarinassa, jotta se tuntuu tutulle.

Koomikko Jope Ruonansuu

Huumori syntyy naama rutussa

Hyvän jutun ei tarvitse olla tosi, kunhan se on hyvä. Jope Ruonansuu allekirjoittaa väitteen, mutta perää totuusripausta sekaan.

- Joku totuuden perä pitää aina olla tarinassa, jotta se tuntuu tutulle. Jos puhutaan liian vaikeista tai oudoista tai liian tuntemattomista aiheista, niin niistä on vaikeeta saaha hauskaa, Jope tietää.

Hän sanoo olevansa henkeen ja vereen viihdyttäjä.

- Jos jutussa on vähänkin mittaa, niin sen pitää kantaa loppuun asti niin että sitä jaksaa kuunnella ja se vie mennessään. Pieni koukku tai käänne, joku yllätys on huumorihommissa aina kiva.

Huumorin tekeminen ei tekijää läheskään aina naurata.

- Siihen raavitaan omasta selekänahasta se materiaali. Omaa henkilökohtasta elettyä elämää käsitellään niin paljon, että siihen välillä henkisesti väsyy, Jope Ruonansuu myöntää.

Hauskaa juttua oikein kovasti miettiessään Ruonansuu sanoo näyttävänsä kaikkea muuta kuin hauskalta.

- Mulla menee silmät kiinni ja naama ihan ruttuun, kun rupean funtsimaan. Parhaat huumorilaulut ja jutut syntyy ensin päässä. Sitten sen voi kirjottaa ylös, mutta kirjotuskoneen ääressä sitä ei luoda.

Humoristin on myös kuljettava aistit avoinna.

- Mun pää on semmonen, että se automaattisesti kyttää vaikka uutisia, että mitä hauskaa tuolta sais irti. Kattelemalla vaikka noita verosotkuja, niin hauskaahan se on jo sinänsä, Jope Ruonansuu hymähtää.

Lue seuraavaksi