1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yritysvastuu

MOT: Itella pitää edelleen tytäryhtiötä veroparatiisissa

Ylen MOT-ohjelman mukaan valtionyhtiö Itella on siirtämässä tytäryhtiönsä omistuksen veroparatiisista toiseen. Itellalla on tytäryhtiö veroparatiisissa Brittiläisillä Neitsytsaarilla. Yhtiö on aiemmin kertonut omistuksesta tilinpäätöksessään, mutta asia nousi keskusteluun kansainvälisen asiakirjavuodon yhteydessä.

Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Postiyhtiö Itellalla on ollut veroparatiisissa jo viisi vuotta tytäryhtiö, jota se ei ole lopettanut, kertoo Ylen MOT. Yhtiö on Brittiläisillä Neitsytsaarilla. Itella on aiemmin kertonut omistuksesta vuorikertomuksessaan, mutta asia nousi keskusteluun kansainvälisen veroparatiiseja koskevan asiakirjavuodon yhteydessä.

Silloin kun kauppaa tehtiin, tämä omistajien omistusrakenne oli selvillä.

Vesa Vertanen

Washingtonissa toimiva tutkivien toimittajien järjestö sai 2,5 miljoonaa salaista asiakirjaa. Niistä käy ilmi, että veroparatiiseissa toimii niin kansainvälisiä asekauppiaita kuin diktaattoreiden perheenjäseniäkin. Aineistosta löytyy myös kymmenkunta suomalaista nimeä - kuten valtiollinen Itella sekä suuri suomalaisyhtiö Pöyry.

Itellan veroparatiisiyhtiö on tullut suuressa yrityskaupassa. Itella osti vuonna 2008 venäläisen logistiikkakonsernin National Logistic Companyn. MOT:n  saamien asiakirjojen mukaan logistiikkakonsernin omisti kolme venäläistä liikemiestä, joiden yritykset olivat rekisteröityneet neljään eri veroparatiisiin.

- Silloin kun kauppaa tehtiin, tämä omistajien omistusrakenne oli selvillä, sanoo Itella Logistiikan Venäjän-johtaja Vesa Vertanen.

Hän sanoo MOT:lle, että tämän vuoden kuluessa Neitsytsaarten yhtiön pitäisi olla järjestelty pois rakenteesta. Vertasen mukaan yhtiö siirtyisi kuitenkin kyproslaisten yhtiöiden omistukseen.

Niin ikään Kypros tunnetaan veroparatiisimaana.

- Lähdemme muodostamaan uutta rakennetta loogisessa järjestyksessä. Ja näin se pitää tehdä, Vertanen sanoo MOT:lle.

Verohallinto: Ei hyvältä näytä

Veroparatiisin käyttämisessä ei sinänsä ole mitään laitonta. Usein yrityksen toiminnan pyörittäminen veroparatiisin kautta voi vähentää yrityksen maksamia veroja.

Verohallinto ei kommentoi Itellan toimintaa tapauskohtaisesti. Yleisellä tasolla Verohallinnosta todetaan, että veroparatiisiyhtiöt voivat olla passiivisia ja vaikuttamatta mitenkään toimintaan. Vaikutelma ei kuitenkaan ole kovin hyvä, sanoo veroylitarkastaja Hannu Kuortti MOT:lle.

- Kun veroparatiiseja vastaan taistellaan maailmanlaajuisesti ja ne ovat Suomessa nyt ykkösagendalla monessakin yhteydessä, niin ei se hyvältä näytä.

Vaikka asiakirjavuoto on ennennäkemätön, se kertoo veroparatiisiyhtiöistä vain jäävuoren huipun. Tiedot ovat kahdesta veroparatiisipalveluja myyvästä yhtiöstä. Tällaisia yrityksiä on satoja muitakin.

EU-parlamentin selvityksen mukaan vuosittain noin 1 000 miljardia euroa verorahoja valuu EU-maista veroparatiiseihin. Summa vastaa koko EU-alueen terveydenhuoltomenoja.

MOT: Postia veroparatiisista