Puutiaisaivotulehdus oletettua vakavampaa lapsille

Lasten puutiaisaivotulehdusta on yleisesti pidetty aikuisten versiota lievempänä. Ruotsalaistutkimuksen mukaan punkkien levittämä tauti aiheuttaa lapsilla muun muassa häiriöitä muistissa ja tunne-elämässä.

terveys
Punkki on tunkenut itsensä lapsen korvaan.
Jotta punkin kantama aivokuume tai borrelioosi ehtii tarttua, pitää sen olla kunnolla kiinni ihossa vuorokauden tai pari. Bakteerit ja virukset pesivät punkin suolistossa, joten niiden leviäminen kestää.Sannimari Lehtilä / Yle

Lasten puutiaisaivotulehdus (TBE) on oletettua vakavampi tauti, selviää tuoreesta ruotsalaistutkimuksesta. Puutiaisaivotulehdus saattaa aiheuttaa lähinnä väsymystä ja pahoinvointia, mistä johtuen diagnoosi voi jäädä tekemättä.

- Yleisen käsityksen mukaan puutiaisaivotulehdusta on lapsilla kovin vähän. Ruotsalaistutkimuksessa kuitenkin 124 lapsipotilaasta kymmenellä oli TBE.

- TBE-viruksen esiintyvyys reilulla kahdeksalla prosentilla lapsipotilaista on huomattavasti enemmän kuin aiemmin on oletettu, sanoo lasten hematologian erikoislääkäri Jukka Vakkila.

TBE:n oireet vaikea diagnosoida

Nyt julkistettujen tulosten mukaan punkkien levittämänä tauti aiheuttaa lapsilla sekä lyhyt- että pitkäkestoisia neurologisia oireita. Pahoinvoinnin ja väsymyksen lisäksi lapsilla havaittiin häiriöitä muun muassa muistissa ja tunne-elämässä.

TBE:llä ei ole sellaisia oireita, joiden perusteella taudin voi heti diagnosoida.

Jukka Vakkila

- Tauti aiheuttaa varmasti juuri koulunkäyntiin liittyviä hankaluuksia, Vakkila uskoo.

Vakkilan mukaan TBE:n toteaminen potilaalla vaatii aina erityisiä tutkimuksia.

- Esimerkiksi streptokokin oireet voi tunnistaa tarkastelemalla potilaan kurkkua.

- TBE:llä ei ole oikeastaan sellaisia oireita, joiden perusteella taudin voisi heti diagnosoida, hän toteaa.

Vakkilan mielestä tuore ruotsalaistutkimus antaa aihetta uskoa, että TBE-tauti voi usein jäädä lapselta diagnosoimatta akuutin vaiheen aikana.

Ahvenanmaa pahinta riskialuetta

Ahvenanmaa on Suomessa Vakkilan mukaan selkeintä puutiaisaivotulehduksen riskialuetta.

Ei tämä mikään kansantauti ole. Lasten oppimisvaikeudet eivät johdu vain TBE-viruksesta.

Jukka Vakkila

TBE:tä esiintyy myös Turun saaristossa, Etelä-Karjalassa, Kokkolassa ja Varkauden seudulla. Myös Suomen länsirannikko on kohonneen TBE-riskin aluetta. Uusia riskialueita tulevana kesänä ovat Kuopio ja Kotkan saaristo.

Vakkila kuitenkin muistuttaa, että TBE-viruksen esiintyminen puutiaisissa on riskialueillakin vain yhden prosentin luokkaa.

- Ei tämä kuitenkaan mikään kansantauti ole. Lasten oppimisvaikeudet eivät johdu missään nimessä vain TBE-viruksesta.

Suojautuminen on yksinkertaista

Lastenlääkärin keinot puutiaisaivotulehdukselta suojautumiseksi ovat yksinkertaiset. Vakkila uskoo, että rokote ja järkevä vaatetus auttavat jo pitkälle.

- On myös olemassa erilaisia hyönteismyrkkyjä, joilla voi turvallisesti käsitellä lasten vaatteita, Vakkila kertoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee TBE-rokotusta kaikille kolme vuotta täyttäneille riskialueilla asuville.