Hyppää sisältöön

Seksuaaliterapeutti: Lapsi kasvaa kovassa ja seksikeskeisessä maailmassa

Lasten kasvuympäristö on muuttunut aiempaa seksikeskeisemmäksi, mikä korostaa vanhempien roolia seksuaalikasvattajina. Lasten ja nuorten on entistä vaikeampaa erottaa oikea tieto väärästä. Seksuaalisuus pitäisi huomioida lapsen elämässä jo pienestä pitäen.

Seksuaalikasvatus tuo monelle tämän päivän vanhemmalle mieleen lähinnä omat muistot vaivaannuttavista hetkistä terveystiedon tunnilla tai punastelevat vanhemmat. Oman lapsen perehdyttäminen seksuaalisuuteen onkin monelle outo ja vaikea tie.

- Silloin kun lapset oli murrosiässä, niin tuli vähän keskusteltua, että kannattaako hypätä joka pojan kanssa sänkyyn, joka näyttää ihanalle. Ja sitten ehkäisystä puhuttiin ja e-pillerit hommattiin, kertoo kaksi tyttöä kasvattanut mikkeliläinen Merike Pesonen.

Pesosella homma on hyvin hanskassa, sillä välit lapsiin ovat sellaiset, ettei seksistä puhuminen ole kiusallista ja vaikeaa. Monessa perheessä asiat eivät kuitenkaan näin ole, vaan keinoja seksin puheeksi ottamiseksi kaivataan. Kysyttäessä apua seksuaaliterapeutti Eija Himaselta, ensimmäisenä korjataan terminologiaa.

- Ihmiset sekoittavat seksin ja seksuaalisuuden. Ne ovat kaksi aivan eri asiaa. Seksuaalisuus on niin paljon muutakin kuin vain seksi, se on koko naisena tai miehenä oleminen. Seksuaalisuus on jonkin verran kehollinen asia, mutta ennen kaikkea se on mielen asia.

Seksuaalikasvatus on itsetunnon kehittämistä

Himasen mukaan seksuaalikasvatus ei ole missään tapauksessa teini-ikäisten lasten vanhempien murhe vaan seksuaalikasvatus alkaa jo vauvaiässä.

- Se on sitä, että vanhemmat heijaavat lastansa, leikittävät, silittävät, kehuvat lasta ja se kaikki tallentuu lapsen mieleen. Seksuaalikasvatuksessa itsetunnon kehittäminen on avainasia. Kun lapsi alkaa luottaa siihen, että hän on kaunis, hyvä ja arvostettava niin se on se pohja, joka tukee häntä myöskin terveeksi aikuiseksi. Seksuaalikasvatusta on sekin, miten äiti arvostaa itseään, miten isä arvostaa äitiä ja millainen on vanhempien parisuhde.

Seksuaaliterapeutti peräänkuuluttaa lapsen seksuaalisuuden huomioimista luontevasti jo pikkulapsesta saakka. Lapsi ei osaa nolostella sukupuolesta ja seksuaalisuudesta puhumista jos äiti ja isäkään eivät nolostele.

- Ennen murrosikäähän seksillä ei ole mitään sijaa lapsen elämässä vaan lapsi tutustuu itseensä ja elämän ilmiöihin hyvin luontevalla tavalla. Lapsi voisi ihan yhtä hyvin kysyä mitä tapahtuu hänen elimistössään kun hän syö perunaa, kun hän kysyy esimerkiksi, että miten vauva on päässyt äidin vatsaan. Ja juuri sen tason vastauksia lapsi silloin tarvitsee, joissa ihmissuhteet, tunteiden ilmaisu ja tämän kaltaiset asiat muodostuvat heille luonteviksi, Himanen kuvaa.

Seksistä itsestään pitäisi Himasen mukaan ryhtyä puhumaan lapselle jo ennen kuin lapsi on siinä iässä, että se alkaa kiinnostaa. Silloin seksiin liittyviä asioita on helpompi ottaa vastaan.

- Jos odotetaan, että tytöllä on kuukautiset alkaneet tai pojalla on siemensyöksyjä, ja vasta sitten aletaan puhumaan nimenomaan siitä seksistä, niin onhan se nuorelle ihan hirveän piinallista. Jos kehon muutoksista puhuminen aloitetaan jo alakouluiässä, niin tiedon vastaanottaminen on nuorelle paljon helpompaa. Sen lisäksi se mahdollistaa nuoren omien mielikuvien syntymisen niin, ettei seksuaalisuudesta tule valmiiksi pureskeltu ja kuvitettu alue.

Seksikuvastoa tulvii nuorten maailmaan

Himanen onkin huolissaan nimenomaan siitä, millaista seksikuvasto maailma nuorille tarjoaa. Samalla kun vanhemmat yrittävät keksiä keinoja seksin puheeksi ottamiseen, teinit ammentavat tietoa seksistä kaikista mahdollisista kanavista. Esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelimessa seksiin liittyvät kysymykset ovat yleisin nuorten itse esiinnostama keskustelunaihe. Nuoret pohtivat etenkin mitä seksissä pitäisi osata ja mikä osa pornosta on sellaista, mihin pitäisi itsekin pystyä.

- Se kertoo ehkä juuri siitä, että me elämme aika seksikeskeisessä maailmassa, jossa nuoret ovat sekä hyvän että huonon tiedon äärellä. Se on aika kova maailma, joka on kaventanut seksuaalisuuden seksiksi. Se on aika iloton ja teknistynyt maailma, Himanen kuvaa.

- Naisena ja miehenä olemisen mallit tulevat tänä päivänä niin valmiiksi purtuina, ettei nuorelle itselleen jää tilaa ottaa asiaa itse haltuun, kuvitella ja mielikuvittaa omaa elämäänsä itse.

Kolmen lapsen äitinä Pesonen pitää tärkeänä sitä, että seksistä puhutaan ja vanhempi yrittää pysyä kärryillä tämän päivän nuoren seksuaalisuuden maailmassa.

- Ihan hyvä, että itsekin lukee noita nuorten lehtiä, niin niistä voi sitten kahvikupin ääressä heitellä penskojen kanssa juttua ja ruveta kehittelemään keskustelua.

Seksuaaliterapeutti painottaa, että tänä päivänä lasta olisi suojeltava seksiltä, vaikka seksuaalisuuden pitäisikin olla osa elämää. Vanhemman rooli on varmistaa, että seksuaalisuus on nuorelle muutakin kuin seksi.

- Lasta täytyy suojata oikealla tiedolla, riittävän varhaisella tiedolla ja ikätason mukaisilla tiedoilla. Nuoren on saatava rauhassa kehittyä seksuaalisuudessaan, ei ole kiirettä mihinkään. Vanhempien on hyvä tiedostaa, että keho ja äly kehittyvät ensin ja seksuaalisuuden haltuunotto vie paljon kauemmin tilaa. Voi olla, että 13-vuotias tyttö on jo aika naisen näköinen, mutta se ei takaa vielä mitään, vaan nuori voi ryhtyä ottamaan haltuun seksuaalisuuttaan vasta sitten kun keho on kehittynyt.