yle.fi-etusivu

Emeritusarkkipiispa: rippikoulun käyneille kertausharjoitukset

Monet seurakuntalaiset jäävät uskonasioissa lapsen tasolle, epäilee emeritusarkkipiispa John Vikström.

Kotimaa
Arkkipiispa emeritus John Vikström.
Petri Aaltonen / Yle

Emeritusarkkipiispa John Vikström ehdottaa, että seurakunnat voisivat järjestää aikuisille tarkoitettuja rippikoulun kertausharjoituksia. Vikströmin mielestä uskonasioiden kertaaminen ja syventäminen vahvistaisi kirkon uskottavuutta ja toisi seurakuntiin uudenlaista yhteisöllisyyttä.

- Se mitä kristilliseen uskoon kuuluu, ei ole kaikille niin selvä asia kuin sen pitäisi olla. Kun muu persoonallisuus kehittyy, uskonasioissa jäädään usein rippikoulutasolle.

- Rippikoulu on monille myönteinen kokemus, samoin armeijan kertausharjoitukset. Siksi seurakunnatkin voisivat järjestää rippikoulun kertausharjoituksia.

Emeritusarkkipiispa uskoo, että rippikoulun kertausharjoituksissa osallistujien kesken voisi syntyä uudenlaista yhteisöllisyyttä, jota kirkkokin kipeästi kaipaa.

- Eivät tällaiset kertausharjoitukset olisi pelkkää opetusta ja keskustelua vaan myös mukavaa yhdessäoloa. Se on tärkeää.

Uskottavuus elinehto myös kirkolle

Tampereella Kirkon tutkimuskeskuksen seminaarissa puhunut emeritusarkkipiispa John Vikström korostaa, että kirkko tarvitsee uskottavuutta niin uskonyhteisönä kuin arvoyhteisönäkin.

- Kirkon uskottavuutta murentaa, jos seurakuntalaiset kokevat, että kirkko ei ole kaikilta osin ihmisten puolella ja erityisesti heikoimpien puolella. Tässä varsinkin diakoniatyöllä on merkittävä tehtävä.

- Monet ajattelevat nykyään, että kirkko ei aina toteuta niitä hienoja arvoja, joita meillä on.

- Kirkon yhteiseen uskoon sitoutuminen pitää sisällään myös vapauden kysellä ja keskustella.