Oma uimalampi Päijänteen vedestä

Helsinkiläisiä kannustetaan osallistumaan entistä aktiivisemmin kaupungin tulevaisuuden suunnitteluun. Kampin Laiturilla meneillään olevilla kaupunkisuunnittelumessuilla voi vaikkapa rakentaa oman asuinkorttelin legopalikoista.

Messuilla voi suunnitella omaa asuinaluetta legopalikoilla. Kuva: Yle

Kaupunkisuunnittelu ei herättäne useimmissa meissä suuria tunteita. Asian luulisi alkavan kiinnostaa enemmän, kun kerrotaan, että jonnekin suunnitellaan uimapaikkaa Päijänteen vedestä. Tämä on ihan totta Kaarelan Kuninkaantammen asuinalueella.

- Kun tänne Pitkäkoskelle johtaa päijännetunneli, josta meidän juomavesi saapuu tänne pääkaupunkiseudulle, niin täällä Kuninkaantammessa sitä käytetään tähän lampeen uimavetenä, kertoo arkkitehti Suvi Tyynilä Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Mielipide suoraan suunnittelijoille

Muun muassa tämmöisiin yksityiskohtiin törmää toisilla kaupunkisuunnittelumessuilla Kampin Laiturilla. Kaupunkilaiset voivat tutustua suuriin vireillä oleviin hankkeisiin ja kertoa niistä oman mielipiteensä suoraan paikalla päivystäville suunnittelijoille.

- Se on tosi hyvä että ihmiset osallistuu ja tutustuu niihin projekteihin mitä on käynnissä omilla alueilla ja sitä kautta osallistuu ja antaa palautta. Se on aina tosi hyvää se vuorovaikutus, sanoo arkkitehti Johanna Backas kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Kaikille kivempi kaupunki

Joku varmaankin pohtii sitä, onko ihmisillä oikeasti vaikutusmahdollisuuksia?

- Ehdottomasti on. Me sitten myöskin selvitetään ne mahdollisuudet millä tavalla me voitaisiin korjata meidän kaavoja. Esimerkiksi sillä tavalla että siitä tulee parempi ja kaikille miellyttävämpi. Ja että saadaan meille kaikille kaupungista kivempi paikka. Se on tosi tärkeetä, vakuuttaa Johanna Backas.

Oma visio legopalikoista

Vaikuttamisen ei tarvitse lauantaihin kestävillä messuilla jäädä puheiden tasolle, näkemyksensä voi väsätä vaikkapa legopalikoista.

- Meillä on esimerkiksi mahdollisuus kertoa kävijän omasta visiosta semmosen pienoismallin avulla, jolla voi suunnitella esikaupunkialueella kuka tahansa vieras joka täällä käy. Sen toivottaisiin ainakin kiinnostavan kävijöitä, yleiskaavasuunnittelija Alpo Tani kaupunkisuunnitteluvirastosta toteaa.

Edelliset messut toissa vuonna olivat sen verran suuri menestys, että tapahtuma on päätetty järjestää joka toinen vuosi.