Lapset ovat suurin seksuaalisen väkivallan uhriryhmä konflikteissa

Yli 80 prosenttia Liberiassa seksuaalisen väkivallan uhreiksi joutuneista oli lapsia.

Kotimaa

Suuri osa seksuaalisen väkivallan kohteiksi konflikteissa ja niiden jälkeen joutuneista uhreista on alle 18-vuotiaita, käy ilmi Pelastakaa Lapset -järjestön tutkimuksesta.

Järjestön raportin mukaan Liberiassa vuosina 2011-2012 yli 80 prosenttia seksuaalisen väkivallan uhreista oli alle 17-vuotiaita. Hieman aikaisemmin, vuonna 2009, yli puolet Punaisen Ristin Kolumbiassa auttamista uhreista oli lapsia.

Vuosina 2004-2005 lähes joka viides Haitin pääkaupungin Port-au-Princen tytöistä raiskattiin aseellisten levottomuuksien aikana.

Tutkimuksen mukaan seksuaalista väkivaltaa tekevät niin opettajat, uskonnolliset johtajat, perheenjäsenet kuin myös avustustyöntekijät ja rauhanturvaajat. Seksuaalista väkivaltaa käytetään muun muassa sodankäynnin välineenä ja keinona yhteisöjen hajottamiseen.

Järjestö perään kuuluttaa toimia lapsiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan lopettamiseksi. Pelastakaa Lapset vaatii muun muassa, että rikosten tekijöitä rangaistaisiin ja lasten suojeluun tarvittavat resurssit turvattaisiin.