Koskinen: Lohenkalastus pysyy maa- ja metsätalousministeriössä

Parantamisen varaa on, mutta tilanne ei ole huono, maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) vastaa ympäristöministerille.

politiikka

Maa- ja metsätalousministeri on ihmeissään viikonloppuna pintaan nousseesta lohikeskustelusta.

-Vähän pikkuisen yllätti tämän keskustelun suuruus, ja miten se nyt yhtäkkiä nousi. Ehkä viime viikonloppuna ihmisillä oli paljon aikaa ajatella ja näpytellä kännyköitään, Koskinen (kok.) sanoo virkamatkaltaan Turkista.

Viikonloppuna ympäristöministeri Ville Niinistö esitti blogitekstissään (siirryt toiseen palveluun) kalastuspolitiikan siirtämistä ympäristöministeriöön. Niinistön mielestä maa- ja metsätalousministeriön vanhanaikainen edunjakopolitiikka uhkaa osaa kalakannoista. Vapaa-ajankalastaja ja näyttelijä Jasper Pääkkönen väitti maa- ja metsätalousministeriön yrittäneen vaimentaa kritiikkiä, jota Pääkkönen esitti kalastuspolitiikasta blogeissaan - ympäristöministeri tuki Pääkköstä.

Koskisen mielestä lohiasiat ovat MMM:ssä oikeassa osoitteessa, eikä niitä ole tarvetta siirtää.

- Ei ole mitään tarvetta. Isommista muutoksista ministeriön tehtäväjakoon pitää sopia hallitusneuvotteluissa.

Koskinen vihjaa ympäristöministeri Niinistön tukkivan väärälle tontille.

- Varmaan ympäristöministeriössäkin on aihepiirejä, joista meilläkin on painavia mielipiteitä.

"Me uskotaan tutkimustietoonkin"

Lohikiintiöt ovat pudonneet takavuosista. Enimmillään Itämerestä nostettiin 250 000 lohta vuodessa. Nyt EU:n kalastuspolitiikan mukaan kymmenen prosenttia lohesta voidaan kalastaa. Koskisen mukaan kaloja voitaisiin pyytää 120 000, ja koko Itämeren kiintiö on ollut 109 000. Koskinen mittaa lohimäärien kasvua sillä, minkä verran kalaa riittääTornion- ja Simojokeen.

- On se kestävällä pohjalla, jos katsoo viime kesän nousulukuja.

Kansainvälinen merentutkimusneuvosto esitti puolta pienempää pyyntimäärää.

- Me uskotaan tutkimustietoonkin, mutta jos tutkimustiedossa on selviä virheitä, ja jos sen itse näkee tyhmempikin, niin sellaista tietoahan ei voi käyttää. Ja välillä tutkimustieto on myös ristiriitaista.

Maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö ovat pohtineet lohiasioita tänä vuonna myös yhdessä. Koskisen mielestä politiikka on menossa hyvään suuntaan.

- Kyllä varmasti on parantamisen varaa. Mutta jos sanotaan, että tilanne on ihan huono, niin se ei pidä paikkaansa. Malttia, Koskinen vetoaa.