Solidiumin Järvinen: Talvivaaran osakeanti näyttää onnistuneen

Valtion omistaman sijoitusyhtiö Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvisen mukaan perjantaina päättynyt Talvivaaran osakeanti näyttää onnistuneen. Valtion ei siis tarvitsi kasvattaa omistustaan juurikaan Talvivaarassa.

talous
Kaivostyökoneita Talvivaaran avolouhoksessa.
Talvivaara

Talvivaara ilmoitti helmikuussa järjestävänsä 260 miljoonan euron osakeannin, jolla pyritään varmistamaan yhtiön rahoitustilanne tarvittavia ympäristöinvestointeja ja toiminnan uudelleen käynnistämistä varten.

Perjantaina päättynyt anti näyttää Solidiumin toimitusjohtajan Kari Järvisen mukaan onnistuneen.

Talvivaara kertoo annista tarkemmin keskiviikkona, mutta jo nyt näyttää siltä, että anti ylimerkittiin. Valtio oli sitoutunut merkitsemään Talvivaaran uusia osakkeita 23 miljoonalla eurolla. Lisäksi valtio sitoutui merkitsemään osakkeita vielä 30 miljoonalla eurolla lisää, jos anti ei suju odotetusti.

- Näyttää siltä, että anti tuli ylimerkittyä. Se tarkoittaa sitä, että meidän omistusosuutemme ei tule merkittävästi kasvamaan. Todenäköisesti emme siis joudu ostamaan merkittävästi lisää osakkeita tuon jo sovitun 23 miljoonan euron lisäksi, Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen sanoo.

Käytännössä Solidiumin vajaan yhdeksän prosentin omistus Talvivaarasta ei siis juurikaan nousisi.

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr.) arvioi maaliskuussa, että mikäli muut omistajat eivät merkitse osakkeita suunnitellulla tavalla, voi valtion omistus nousta Talvivaarasta noin 18 prosenttiin.

Vuodot saatava kuriin

Maanantaina paljastunut uusi vuoto Talvivaaran kipsisakka-altaassa pudotti yhtiön osakkeen kurssin Helsingin pörssissä ennätysalas.

Niin yhtiölle kuin osakkeenomistajillekin se oli tietysti paha pettymys eikä vain kurssilaskun takia.

- Antiin lähtömme yksi keskeisiä syitä oli varmistaa, että Talvivaara pystyy tekemään tarvittavat investoinnit ympäristöteknologiaan ja patoihin. On selvää, että ympäristöasiat pitää laittaa ensin järjestykseen ja keskittyä sitten kaivostoiminnan ylösajamiseen mahdollisimman nopeasti, Solidiumin Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan ympäristöasioiden hoito on tärkeää tilanteessa, jossa yhtiö tulee toimimaan alueella 50 - 60 vuotta.

- Lähdemme siitä, että yhtiö investoi ja tekee kaikkensa ettei tällaisia tilanteita jatkossa enää tulisi, Järvinen toteaa.