Hyppää sisältöön

Kela-kortti leipäjonoihin?

Kela-korttin esittäminen leipäjonoissa ja siten asiakkaan varmentaminen vakituisesti Suomessa asuvaksi ei saa varauksetonta kannatusta ruoka-apua tarjoavien järjestäjien taholta. Toisaalta Kela-kortin mahdollista käyttöönottoa ei täysin tyrmätäkään. Ylen A-studio kiersi pääkaupunkiseudun leipäjonoja.

Kela-korttikokeilu karsi Hurstin jonosta jopa kolmanneksen asiakkaita. Kuva: Yle

Heikki Hursti kokeili viikon ajan Kela-korttikäytöntöä pääsiäisen jälkeen. Syynä olivat epäilyt ja todetut tapaukset ruoka-avun väärinkäytöstä. Ilmaista lahjoitusruokaa oli päätynyt muun muassa myyntiin.

- Kaikkien härskintä on se, että jossain Espoossa on tällainen siivousfirma, jonka toiminnanjohtaja ottaa virolaisia työntekijöitä pienellä palkalla ja heille sanotaan että luontaisetuihin kuuluu että voitte mennä Hurstin valintaan, Helsinginkadulle, hakemaan ruokaa.

- Minun mielestä tämä on aika Härskiä touhua. Jos tällaista enemmänkin ilmenee, sitten kannattaisi ryhtyä miettimään mitä pitäisi ryhtyä todella tekemään, Hursti pohtii.

Kela-korttikokeilu karsi Hurstin jonosta jopa kolmanneksen asiakkaita.

Hursti halusi sanojensa mukaan vain pöläyttää ruokajonon jälleen rehellisyyteen ja luottamukseen.

- Kyllä nämä ovet on auki edelleen kaikille, myös niillekin joilla ei välttämättä ole Kela-korttia ja ovat tulleet tänne Suomeen asumaan ja oleskelemaan.

Ruokaa pakettiautolla Viroon?

Hyvä arki –niminen kristillinen avustusjärjestö Espoossa on törmännyt toisenlaiseen ilmiöön.

- Meillä on ollut isoin ongelma se, että on täällä asuvia virolaisia jotka on töissä täällä, jotka kerää alkuviikosta tavaraa pakettiautolla ja lähtevät torstaina viettämään vapaata Tallinaan tai muualle. Sillä tavoin lähtee ruokaa enemmän kuin olisi tarvis. Se on meille ihan faktatietoa, kertoo Hyvä Arki –yhdistyksen toiminnanjohtaja Hannu Hätönen.

Mutta myös syntyperäiset suomalaiset käyvät saman päivän aikana hakemassa useista avustuspaikoista ruokaa.

- Se ei ole hyväksyttävää minun mielestä missään tapauksessa. Ja tätä kuitenkin tapahtuu, huokaa Hätönen.

Kaikesta huolimatta Hyvä Arki –yhdistys ei aio ottaa käyttöön Kela-korttikäytäntöä.

- Se on jo tarpeeksi nöyryyttävää kun ihmiset joutuvat jonottamaan ruokaa, niin me ei haluta nöyryyttää enää lisää. Koska me luotetaan ihmisiin, ja niin pitkään kuin se luottamus on tallella, me ei tarvita tämmöistä.

Manna-Apu kerää nimet rekisteriin

Mihin asti luottamus sitten kantaa? Espoolaisessa Manna-Avussa Kela-korttia on sen sijaan kysytty jo useamman vuoden ajan. Näin tilastoidaan asiakkaita ja varmistetaan ruoka-kassin meneminen vakituisesti Suomessa asuvalle.             

Henkilöltä tallennetaan rekisteriin vain nimi - ei henkilötunnusta. Täällä tällä hetkellä rekisterissä on reilun 2 000 ihmisen nimet.

- Rekisteriin ei ole pääsyä muilla kuin minulla ja henkilöllä joka naputtelee niitä tähän. Tiedot eivät mene koskaan täältä eteenpäin. Me teemme tätä vain tilastoinnin vuoksi, sanoo Manna-Avun toiminnanjohtaja Liisa Aalto.

Leipäjonon asiakkaat ovat suhtautuneet pääasiassa hyvin Kela-kortin kysymiseen, Aalto kertoo.

- Joku on saattanut kysyä, että mihin tieto menee ja kuka näitä tietoja käyttää? Onko meillä lupa, mutta kyllä meillä on ihan kirjallinen lupa tietosuojavaltuutetulta.

Saalem-seurakunta pohtii Kela-kortin käyttöönottoa

Saalem-seurakunnan ruokajonossa Helsingin Malmilla hakijoista on lähes puolet on ulkomaalaisia. Kela-korttikäytäntöä harkitaan mutta ei ainoastaan ulkomaalaisten asiakkaiden takia.

Samasta perheestä saattaa leipäjonossa olla molemmat vanhemmat, vaikka käytännössä toivotaan yhtä hakijaa perheestä

- Kyllä niitä on koska me ei tutkita taustoja. Kela-kortilla sen pystyy sanomaan, jos on sama sukunimi mutta tänä päivänä on ihmisiä avoliitossa niin me pystytä sitäkään kontrolloimaan, kertoo ruoka-avun vastaava Oiva Alanenpää Malmin Saalem-seurakunnasta.

Jos Kela-korttikäytäntö yleistyisi leipäjonoissa, mikä olisi sitten laupeuden leivän tulevaisuus?

- Silloin se ei toimisi ihan sillä tavoin kuin sen pitäisi, koska me ainakin ajatellaan että periaate on – kaikkia nälkäisiä pitäisi auttaa ja ruokkia.

- Jos nyt otetaan Kela-kortti käyttöön, niin ei me silloinkaan voida olla varmoja, toimivatko avunhakijat sitten rehellisesti, miettii pastori Veijo Kähkönen Malmin Saalem-seurakunnasta.