Luontoa puolustanut ja pahoinpidelty toimittaja kuoli Venäjällä

Moskovan Himkin metsän puolustajana tunnettu ja rajusti pahoinpidelty toimittaja Mihail Beketov on kuollut Venäjällä. Beketovia ei kyetty elvyttämään sairaalassa, kun hän sai ruoanpalan kurkkuunsa.

Ulkomaat

Venäläinen toimittaja Mihail Beketov on kuollut. Hän tuli tunnetuksi Moskovan lähellä sijainneen ns. Himkin metsän puolustajana.

Beketov toimi perustamansa lehden Khimkinskaja Pravdan päätoimittajana. Hän yritti kirjoitustensa avulla estää Himkin metsän hakkuut, joiden tarkoituksena oli edesauttaa Moskovan uuden moottoritien rakentamista.

Tuntemattomat hyökkääjät pahoinpitelivät Beketovin rajusti vuonna 2008. Hän menetti kolme sormea, hänen toinen jalkansa piti katkaista polven alapuolelta ja lisäksi hän sai vakavan aivovamman, jonka johdosta hän ei kyennyt enää puhumaan.

Hyökkääjiä ei ole koskaan saatu kiinni. Beketov syytti tapahtuneesta Himkin pormestaria Vladimir Streltshenkoa. Tämä syytti Beketovia oikeudessa herjauksessa, mutta syyte hylättiin.

Beketovin maanantaina tapahtunut kuolema ei tiettävästi liittynyt suoranaisesti pahoinpitelyyn. Hän kuoli sairaalassa tukehtumalla ruoanpalaan.

Beketov sai vuonna 2010 Toimittajat ilman rajoja -järjestön Lehdistönvapaus-palkinnon sekä Venäjän hallituksen journalismipalkinnon vuonna 2012.

Vuosina 2009 ja 2010 Venäjällä on ainakin kolme muuta metsiä puolustanutta toimittajaa joutunut vastaavanlaisten hyökkäysten kohteiksi, kertoo uutistoimisto Ria-Novosti.