1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

USA:n laivasto ottaa käyttöön laseraseen - sodankäynnin hinta romahtaa?

Yhdysvaltain laivasto on siirtymässä lasertekniikan aikaan. Huippumoderni asejärjestelmä säästää rahaa, mutta ei ole lainkaan täydellinen.

Uudenlainen laserase taistelulaivan takakannella.

Yhdysvaltain laivasto aikoo ottaa käyttöön lasertykin mahdollisesti jo tämän vuoden aikana. Lasertykin teho riittää miehittämättömien lennokkien alasampumiseen ja muiden alusten vahingoittamiseen.

Ensimmäinen laserase asennetaan USS Poncelle, joka on Lähi-idässä toimiva laivaston kiinteä tukiasema.

Laivaston asetekniikan kehittäjät uskovat laserin käytön muuttavan sodankäyntiä oleellisesti mm. kustannusten osalta. Lasertykin laukaisu maksaa vähemmän kuin yhden dollarin. Tätä on syytä verrata ohjuksen laukaisemiseen, mikä maksaa satoja tuhansia dollareita kerralta.

Itse tykkiprototyypin rakentaminen on maksanut runsaat 30 miljoonaa dollaria.

Laivasto kehittää tulevaisuudessa laserasetta erityisesti ohjuksentorjuntaan. Laivaston kehitysjohtaja, kontra-amiraali Matthew Klunder uskoo, että aikanaan mikään ohjus ei pysty väistämään äärimmäisen tarkkaa ja valon nopeudella liikkuvaa lasersädettä.

Laser ei kuitenkaan ole täydellinen ase. Se kärsii huonoista sääolosuhteista. Sateella tai kovassa sumussa laser ei välttämättä toimi lainkaan.