Hyppää sisältöön

Pate Mustajärvi: Sinivalkoisuus on ymmärretty väärin

Isänmaallisuudestaan tunnettu tamperelaisrokkari on luopunut Suomi-tunnuksistaan. Isänmaa on pyhä asia - ei kauppatavaraa, Mustajärvi lataa.

Pate Mustajärvi.
Popedan nokkamiehenä tunnettu Pate Mustajärvi vieraili Aamu-tv:ssä uuden Patentoitu-sooloalbuminsa tiimoilta. Mustajärvi kertoi mikä ajaa häntä tielle Popedan lisäksi sooloartistina - ja miksi hän haluaa nykyisin pysyä kaukana sinivalkoista tunnuksista.

En töitä pelkää ja kuolemaa
En tullut tänne ketään nuolemaan

Lainat maksan aina, työni teen,
vaikka munasillaan meen pakkaseen.

(Jukka Takalo, Antti Lainas, Vesa Holmala)

Näin Suomi-rockin ikoni Pate Mustajärvi tuoreella singlellään Patarouva ja ässähai. "Ikurin turpiini" allekirjoittaa tekstin:

- Tämä on ehdottomasti sitä suomalaisuutta, täräyttää Mustajärvi tiistai-aamutuimaan Ykkösen Aamu-tv:n sohvalla.

Pyhä asia

Suomalaisen äijäenergian isänmaallisen äänenkannattajan kaulassa ei kuitenkaan enää komeile leijona-amuletti saati mikään muukaan Suomi-tunnus. Isänmaallisuuden ääri-ilmiöt selvästi harmittavat Mustajärveä.

- Aikansa kutakin... siitä on tullut, miten sen sanoisi kauppatavaraa. Isänmaallisuudesta on tullut jotenkin halpaa, mutta mulle isänmaa on pyhä asia, hän muotoilee.

- On sorruttu vääränlaiseen uhoon, ja se ei kuulu asiaan. Jopa rasismiin.

Onko sinivalkoisuus ymmärretty väärin?

- Joo.

80-luvun ihannoinnille loppu

Suomirokki kuitenkin voi hyvin, ja Mustajärvi iloitsee äänitemyynnin kasvusta. Se lupaa hyvää myös uudelle 13 kappaleen soololevylle. Patentoitu-kiertue käynnistyy uuden levyn pohjalta luonnollisesti ilman Popedaa. Luvassa on "ripaus enemmän Paulia."

- Jätetään se kukkoilu sinne Popedaan. On se tietynlainen näytelmä, sen ymmärtää yleisökin. Se on rokenrollia ja hauskanpitoa.

Jo 80-luvulla Suomi-rockin huipulle nousseen Popedan keulahahmon mielestä pitkään muodissa olleen vuosikymmenen ihannoinnille voisi kuitenkin panna jo pisteen.

- On tullut levyt, ja kirjat ja leffat ja musikaalit. Kyllä se nyt on aika hyvin pumpattu.

.
.