1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Vihreä tee ja kahvi saattavat pienentää aivohalvauksen riskiä

Tee ja kahvi ovat maailman suosituimmat juomat heti veden jälkeen, joten niiden pienetkin terveyshyödyt vaikuttavat monien elämään.

Päivittäin vihreää teetä tai kahvia juovat sairastuvat aivohalvauksiin muita harvemmin, osoittaa tuore tutkimus. Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin etenkin vihreän teen osalta.

Tulokset julkaistiin Stroke-lehdessä (siirryt toiseen palveluun), ja niiden perusteella päivittäin vihreää teetä tai kahvia juovien riski sairastua aivohalvaukseen on noin viidenneksen pienempi kuin niiden, jotka nauttivat kyseisiä juomia vain harvoin. Vaikutus liittyi kupilliseen kahvia tai neljään kupilliseen vihreää teetä päivittäin nautittuna. 

Tutkimuksessa huomioitiin monia taustamuuttujia, jotka olisivat voineet vaikuttaa tuloksiin. Silti tuloksista on  vaikea erottaa, missä määrin yhteydet selittyvät teellä ja kahvilla ja miten paljon muilla elintavoilla ja seikoilla, jotka voivat vaikuttaa sekä teen ja kahvin juomiseen että sairastumisriskeihin.

Tutkimukseen osallistui 83 000 japanilaista, jotka olivat 45–74-vuotiaita tutkimuksen alkaessa. Aivohalvausriskiä tarkasteltiin 13 vuoden seurannan ajalta.