Veroneuvos: Suomessa ei panosteta tarpeeksi veroparatiisien tutkintaan

Markku Hirvosen mukaan Ruotsissa veroparatiisien asioita tutkii täysipäiväisesti noin 200 virkailijaa, kun Suomessa samaa työtä tekee alle kaksikymmentä ihmistä.

yritysvastuu
Verotusneuvos Markku Hirvonen ja toimittaja Minna Knus-Galán.
Ylen MOT-ohjelma kertoi maanantaina sadasta tuhannesta veroparatiisiyhtiöstä ympäri maailman. Joukossa on myös suomalaisfirmoja. Mitä veroparatiiseille ja niitä hyödyntäville yrityksille pitäisi tehdä? Toimittaja Minna Knus-Galán ja verotusneuvos Markku Hirvonen kommentoivat asiaa Aamu-tv:ssä.

Suomalaisten omistuksia ja toimintaa matalan verotuksen maissa tutkitaan pienellä miehityksellä, kertoi veroneuvos Markku Hirvonen vieraillessaan Ylen aamu-tv:ssä tänään tiistaina.

- Ruotsissa on 200 veroviranomaista, jotka tutkivat täysipäiväisesti veroparatiiseja. Suomessa heitä on alle 20. Tulokset ovat sen mukaisia, Hirvonen kertoi.

Hirvosen mukaan ei ole tutkittua tietoa siitä, kuinka paljon tarkalleen suomalaisilla on omistuksia veroparatiiseissa. Omistuksia arvellaan olevan joillakin sadoilla tai tuhansilla yrityksillä ja yksityishenkilöillä.

Historiallinen verovuoto

Veroparatiisikeskustelu on noussut maailmanlaajuiseksi puheenaiheksi Yhdysvalloissa toimivan tutkivien toimittajien järjestön tekemän paljastuksen vuoksi. Järjestö pääsi käsiksi Brittiläisten Neitsytsaarten pankkisalaisuuksiin.

Suomessa järjestön kanssa yhteistyössä toimii MOT, joka eilisessä lähetyksessään kertoi valtionyritys Itellan omistamista tytäryhtiöistä Neitsytsaarilla ja Kyproksella.

- Nyt nähdään kuinka tällainen menettely hyväksytään paremmissakin piireissä. Lähinnä tämä on moraalinen ongelma, jos valtionyhtiö käyttää tällaisia ratkaisuja, Hirvonen sanoi.

Vaikka nykyinen paljastus on laajuudessaan historiallinen, se on toimittajien mukaan vasta jäävuoren huippu. Tiedot ovat peräisin kahdelta verosuunnittelupalveluja myyvältä yritykseltä, joiden kaltaisia on alalla satoja.