1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kunnanvaltuustot

Palloiluhalli Turkuun vuokraamalla

Turun uusi palloiluhalli valmistuisi vuonna 2015. Oman hallin ja vuokrahallin kustannuksista sukeutui kaupunginvaltuustossa parin tunnin vääntö.

Caribia-hotellin hallista piti tulla palloilulajien koti. Kuva: YLE / Jouni Koutonen

Turun kaupunginvaltuuston enemmistö eli 47 valtuutettua kannattaa palloiluhallin valmistelun jatkamista niin, että Turku vuokraa hallin ja sen toteuttaja valitaan tarjouskilpailulla.

Kupittaalle toteutettavan palloiluhallin vuokra-aika olisi 25 vuotta. Kaupungin vuosittain maksama vuokra rakennuttajalle olisi enintään 1,5 miljoonaa euroa. Hallin rakentamisen hinnaksi on arvioitu noin 12 miljoonaa euroa.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Jarmo Laivoranta esitti maanantai-illan kokouksessa, että Turku rakennuttaisi sittenkin uuden palloiluhallin omalla rahalla. Näin halli tulisi hänen mielestään paljon edullisemmaksi.

Keskusta ei halua, että seuraavat sukupolvet maksavat kalliisti nyt tehtäviä älyttömiä päätöksiä.

Jarmo Laivoranta

- Keskusta ei halua, että seuraavat sukupolvet maksavat kalliisti nyt tehtäviä älyttömiä päätöksiä, joilla lisätään käyttömenoja. Halli kuolettaisi itse itsensä 15 vuodessa. Nuorilla olisi 15 vuoden päästä käytettävissään halli, joka olisi maksettu meidän maksamillamme veroilla, vakuutti Laivoranta.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pentti Huovinen taas kertoi, miksi Turku saisi tilat edullisemmin hankkiutumalla vuokralle.

- Jos tämä toteutetaan yksityisenä hankkeena, siihen on mahdollista liittää esimerkiksi toimistorakennuksia. Kaupungin toteuttamana tämä ei olisi mahdollista, perusteli Pentti Huovinen.

Jos tämä toteutetaan yksityisenä hankkeena, siihen on mahdollista liittää esimerkiksi toimistorakennuksia.

Pentti Huovinen

Myös sosiaalidemokraattien Toni Eklund kannatti palloiluhallin vuokraamista.

- Meillä on edelleen positiivinen suhtautuminen palloiluhalliin. Tämä on turkulaisille seuroille ja yleensäkin liikunnalle tärkeä hanke. Myös ammattikorkea- ja yliopistokentästä löytyy varmaan käyttäjiä.

Vasemmistoliiton Pirjo Rinne ei lämmennyt vuokraamiselle, vaan kannatti kaupungin itse toteuttamaa hallia.

- Onko järkevää, että annamme ulkopuolisille kaikki ne tulot, joita tällaisesta loistavasta hankkeesta voi saada? Miksi emme tee sitä omana työnä ja ota niitä voittoja itsellemme?, kyseli Rinne.

Onko järkevää, että annamme ulkopuolisille kaikki ne tulot, joita tällaisesta loistavasta hankkeesta voi saada?

Pirjo Rinne

Kaupunginvaltuuston enemmistö eli 47 valtuutettua kannatti hallihankkeen valmistelun jatkamista siten, että Turku vuokraa hallin ja sen toteuttaja valitaan tarjouskilpailulla. Tätä mieltä ovat muun muassa kokoomus, vihreät ja SDP.

Ehdotus palloiluhallin toteuttamisesta kaupungin omalla rahoituksella sai taakseen keskustan, vasemmistoliiton ja perussuomalaisten ryhmät eli 19 valtuutettua.

Lopullinen päätös asiasta tehdään vuonna 2014.