Raahen kirkko ja putaalainen pihapiiri palkittiin suojelusta

Raahen kirkko ja Haukiputaan Kellontörmän pihapiiri on palkittu tämän vuotisella Viisikanta –rakennussuojelupalkinnolla.

Raahe
Entisöity Raahen kirkko on nyt vaaleampi ja valoisampi.
Raahen Pyhän Kolminaisuuden kirkko sai entisöinnissä uuden, vaaleamman ilmeen. Pintojen lisäksi uusittin LVI-rakenteet ja urut. Kirkkoon saatiin myös morsiushuone ja apusakasti sekä uusi alttaripöytä. Yle / Iita Pirttikoski

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun Viisikanta -rakennussuojelupalkinnot on myönnetty entisöintikohteisiin Haukiputaalle ja Raaheen.

Raahen seurakunnan Pyhän Kolminaisuuden kirkko palkittiin esimerkillisestä restauroinnista ja ympäristön hoito- ja korjaustyöstä.

Raahen Pyhän Kolminaisuuden kirkko, valmistui vuonna 1912 ja se vihittiin käyttöön 24.3.1912. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Josef Stenbäck.

Raahen kirkossa on tehty useita peruskorjauksia ja vuosina 2010 ja 2011 kirkossa tehtiin mittava peruskorjaus, jossa samalla pyrittiin palauttamaan kirkko alkuperäiseen asuunsa. Korjaussuunnittelusta vastasi oululainen Arkkitehtuuritoimisto Jorma Teppo Oy.

Perinteinen pihapiiri säilytetty ennallaan

Haukiputaalla Viiskanta-palkinto myönnettiin Reijo Haapalahdelle Jokikylässä sijaitsevan Kellontörmän pihapiirin alkuperäisessä asussa säilytettyjen rakennusten esimerkillisestä korjaustyöstä. Kellontörmän rakennukset muodostavat perinteisen tiiviin, neljältä sivulta rajatun ja kulmistaan avoimen pihapiirin

Kellontörmän pihapiiri sijaitsee Kiiminkijoen etelärannalla Haukiputaan Jokikylässä. Alun perin Kellontörmän tila on ollut torppa ja siitä on löydetty mainintoja jo vuosien 1808 -1809 Suomen sodan ajoilta.

Kulttuurihistoriallisilta arvoiltaan Kellontörmän pihapiiri on arvotettu maakunnallisesti merkittäväksi kohteeksi.