Baltzar: Romanit syrjässä jopa romanityöstä

Kirjailija Veijo Baltzarin mukaan romanit on syrjäytetty jopa romanityöstä. Hänen mukaansa valtaväestö perustelee romaniprojekteja ja hakee niihin rahat, mutta romaneja ei näy.

romanit
Miranda -näyttelyn ripustusta Kansalaistoiminnankeskus Matarassa.

Romanit ovat Suomessa pieni vähemmistö, heitä asuu massa noin 10 000. Romanit kuitenkin erottuvat ulkonäöllään ja pukeutumisellaan, osittain myös nimistöllä.

24 -vuotias Samuel Florin opiskelee sosionomiksi ja tekee samalla töitä kehitysvammaisten ja autistien palvelutalossa. Töiden saaminen ei romaninuorelle ole helppoa.

- Ennakkoluuloja on. Oikeastaan ainoa keino millä pääsee töihin on suhteet. Vaikka olisi hyvät koulupaperitkin, niin ulkonäkö yleensä riittää, Florin sanoo.

Kirjailija Veijo Baltzar puolestaan suomii niin valtaväestöä kuin romanejakin.

Valtaväestö hakee meidän rahojamme EU:sta  ja perustaa projekteja ja virkoja.

Veijo Baltzar

- Valtaväestö hakee meidän rahojamme EU:sta ja perustaa projekteja ja virkoja. Mustalaiset ovat siellä asiantuntijoina - heille annetaan euro ja heitetään pellolle. Meidän täytyy itse antaa itsellemme virkoja ja päästä päättäjiksi. Meidän täytyy johtaa itse omia projektejamme, hän sanoo.

Jyväskylän romaninuoret ovat ottaneet Veijon vinkistä vaarin. Heidän itse hallinoimassaan Siltana huomiseen hankkeessa kannustetaan romaninuoria opiskelemaan.

- Olemme halunneet tehdä töitä myös vanhempien parissa, että vanhemmat osaisivat tukea lapsia eteenpäin. Käytämme myös esimerkkeinä toisia nuoria, ja kerromme, että vastoinkäymisiäkin tulee, eikä niitten takia kannata koulutusta keskeyttää. Haluamme tukea ja motivoida, kertoo Silta huomiseen -projektin johtaja Kyösti Hagert.

Samuel Florin haluaa olla esikuva muille nuorille romaneille.

- Kunhan saan koulun loppuun, minua kiinnostaisi tehdä töitä lastensuojelussa. Toivottavasti teen kymmenen vuoden kuluttua sellaista työtä, hän sanoo.