Pirkanmaalla todettu A-hepatiittia – pakastemarjoja epäillään tartuttajaksi

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu maalis-huhtikuussa kaksi tuoretta A-hepatiittitartuntaa, jotka eivät liity toisiinsa. Tapauksissa epäillään vahvasti yhteyttä ulkomaisiin pakastemarjoihin.

terveys
Pakastettuja vadelmia kupissa
Heli Mansikka / Yle

Pirkanmaalla on todettu kaksi tuoretta A-hepatiittitartuntaa maalis-huhtikuussa. Kummallakaan ei ole matkailutaustaa ja syyksi epäilläänkin pakastemarjoja.

Selvitykset tartunnasta ovat käynnistyneet yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n kanssa, kerrotaan Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä.

Kotimaisia A-hepatiittitartuntoja on todettu myös muualla Suomessa. Valtakunnalliseen tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu yhdeksän tapausta helmikuusta 2013 lähtien.

Myös Tanskassa on todettu A-hepatiittitapauksia, joissa on havaittu yhteys kuumentamattomina nautittuihin pakastemarjoihin.

Toipuminen voi viedä useamman viikon, monesti voi mennä kuukausiakin. Jälkiväsymys voi kestää pitkään.

Kirsi Valve

Toipuminen vie aikaa

Aikuisella tartunta näkyy aina oireiluna, mutta alle vuoden ikäisillä tartunta voi olla oireetonkin, sanoo Infektiolääkäri Kirsi Valve Tampereen yliopistollisesta sairaalasta. Oireina ovat pahoinvointi, kuume ja keltaisuus.

- Voi olla ripulia, silmän kovakalvo muuttuu hetkellisesi keltaiseksi, maksa-arvot nousevat ja väsymys on hyvin voimakas oire. Ruokahaluttomuutta ja laihtumista esiintyy.

Pääsääntöisesti tauti saadaan hoidettua, mutta aikaa se vie, sanoo Valve.

- Tämä ei ole sillä tavalla vaarallinen tauti ollenkaan, tästä toivutaan kyllä. Toipuminen voi viedä useamman viikon, monesti voi mennä kuukausiakin. Jälkiväsymys voi kestää pitkään.

Toivoisin, että viesti on mennyt perille kansalaisille. Katsovat tarkkaan millaisia marjoja käyttävät ja osaavat kuumentaa ulkomaista alkuperää olevat.

Kirsi Valve

Oireet ilmestyvät kahden viikon kuluttua tartunnasta, joissain tapauksissa voi mennä yli kuukausikin. Jos oireita ilmaantuu, tulisi hakeutua lääkäriin.

Virus voi päästä marjoihin puutteellisen käsihygienian takia

A-hepatiittivirus voi päästä marjoihin esimerkiksi saastuneesta kasteluvedestä tai poimijoiden käsistä. Pakastaminenkaan ei tapa virusta. Evira suositteleekin ulkomaisten pakastemarjojen käyttämistä vain kuumennuksen jälkeen.

Ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee joko keittää kahden minuutin ajan tai ainakin pitää kuumana vähintään viiden minuutin ajan 90 asteessa.

- Toivoisin, että viesti on mennyt perille kansalaisille. Katsovat tarkkaan millaisia marjoja käyttävät ja osaavat kuumentaa ulkomaista alkuperää olevat.

Rokote antaa suojan

A-hepatiittirokote suojaa hyvin A-hepatiittitartunnalta ja rokotetta suositellaan riskialueille matkustettaessa. Jo yksi rokoteannos tuo riittävän suojan kahden viikon kuluttua. Kaksi puolen vuoden - vuoden välein otettua rokoteannosta suojaa A-hepatiitilta vähintään 20 vuotta, mahdollisesti pidempään.

Tartunta selviää A-hepatiitti-vasta-ainetutkimuksella. Sairastuneiden perheenjäsenet suojataan A-hepatiittirokotuksella tai immunoglobuliinilla.