Muutos on kielen elämää

Kieli muuttuu, eikä sen muutosta voi eikä pidä estää. Kieli ei ole museotavaraa, vaan tarvekalu, viestinnän väline. Suomen käyttökielestä ovat liki hävinneet esimerkiksi tietyt sukulaisuussuhteita kuvaavat sanat.

ilmiöt
YLE Keski-Suomi

Jos sanalle ei ole enää tarvetta, se katoaa historian hämärään. Näin on parasta aikaa käymässä muun muassa sukulaisuutta kuvaaville sanoille kuten nato, käly, lanko ja vävy. Myös enot ja sedät tahtovat mennä sekaisin - kumpi se olikaan se äidin veli ja kumpi isän?

Myös esimerkiksi maataloussanastoa on kadonnut työtapojen ja -välineiden muuttuessa.

Kieli muuttuu - ja niin sen pitääkin

Tunnistamme Agricolan kielen suomen kieleksi, mutta erikoiselta se vaikuttaa. Käyttö- ja kirjakielikin ovat muuttuneet aikojen saatossa. Niin pitääkin olla, sanoo professori.

Jos kieli jäisi paikalleen, se lakkaisi elämästä.

Minna-Riitta Luukka

- Ei sitä voi eikä pidä estää. Jos kieli jäisi paikalleen, se lakkaisi elämästä. Kielen kerrostumat ovat kiinnostavia, ja olisinkin huolissani jos kieli ei muuttuisi. Silloin se olisi kivettynyt ja kuollut, sanoo suomen kielen professori Minna-Riitta Luukka Jyväskylän yliopistosta.

Kieli on myös sukupolvien erottumisen väline. Isät ja tyttäret eivät puhu samaa kieltä.

- Ainahan nuorilla on ollut oma kieli, jota on vähän paheksuttu, että mitä kummallista tuo on. Se vanha kieli on jotenkin hienoa ja arvokasta, ja uusi arkipäiväistä ja huonoa. Näin on ollut jo ennen lättähattuja ja slanginpuhujia,

Nuorten kieli ärsyttää aikuisia. Mutta jos aikuinen ryhtyy käyttämään nuorten kieltä, se ärsyttää nuoria.

Tekstiviestit heikentävät kielitaitoa

Tutkimuksissa on selvinnyt, että tekstiviestien ennakoiva tekstinsyöttö ja lyhenteet heikentävät kielitaitoa.

- Sitä pitää katsoa opetuksen ja kasvatuksen haasteena. Tekstiviestit, twitterit ja sähköpostit ovat omanlaisensa kielen käytön tapa, ikään murre tai kielen rekisteri. Hyvään kielenkäytön taitoon monien kielen käytön tapojen hallitseminen. Luukka sanoo.

Tekstiviestit tai Facebook -päivitykset kirjoitetaan eri tavalla kuin vaikkapa työpaikkahakemus.

- Sekä kodin että koulun pitää ottaa vastuuta kielitajusta. Kielenkäytön mallit ovat osa normaalia arkea ja arkikasvatusta, Luukka linjaa.