"Kaikki eivät pidä Pohjoismaiden besserwisser-asenteesta"

Suomi selvitytti YK:n turvallisuusneuvostojäsenyyden kampanjan virheet.

Kotimaa
New Yorkissa toimivan tutkimusinstituutti International Peace Instituten (IPI) johtaja Terje Röd-Larsen ja ulkoministeri Erkki Tuomioja.
New Yorkissa toimivan tutkimusinstituutti International Peace Instituten (IPI) johtaja Terje Röd-Larsen (vas.) ja ulkoministeri Erkki Tuomioja ulkoministeriön tilaisuudessa, jossa julkistettiin selvitys YK:n turvallisuusneuvostovaalista tiistaina Helsingissä 9. huhtikuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Kansainvälisen rauhaninstituutin IPI:n selvityksen mukaan Suomen turvallisuusneuvostokampanja ei kaatunut mihinkään yksittäiseen asiaan. IPI:n johtajan Terje Röd-Larsenin mukaan syyt löytyvät niin vaalin asetelmasta kuin Suomen kampanjasta. Suomen kilpailijat olivat kokonainen manner, Australia, ja yksi EU:n pienimmistä maista, Luxemburg. Raportin laatijan mukaan monissa raporttia varten tehdyissä haastatteluissa nousi esiin pohjoismainen besserwisser-asenne. Pohjoismaita pidetään töykeinä.

  • Kaikki eivät pidä Pohjoismaiden moraalisesta sormenjäljestä. Tämä on pohjoismainen ongelma. Suomi kuitenkin on näistä maista vähiten osoitteleva, Röd-Larsen sanoo.
Röd-Larsenin mukaan Suomi keskittyi kampanjassaan erityisesti YK-asioihin. Enemmän painoarvoa Suomi olisi voinut panna kahdenväliseen diplomatiaan. Yksi opetus kampanjasta on raportin mukaan, että Suomi voisi terävöittää profiiliaan ja viestintäänsä kansainvälisissä asioissa. Toisaalta vaaleja tulee ja menee, niitä voitetaan ja hävitään, raportissa todetaan.