1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Allergikko poistaisi hajuvedet maailmasta

Allergiatilanne ei ole vielä paha, sillä yöpakkaset jarruttavat katupölyn leviämistä. Allergikkojen on kuitenkin viimeistään nyt aika aloittaa allergialääkitys.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Siitepölyaika on alkanut ja allergikot aloittaneet lääkityksen.

Katupölyn kulkeutumista kotiin voi estää laittamalla suojat ilman sisääntuloaukkoihin. Suojat on vaihdettava vuosittain.

Allergia- ja astmaliiton tämän vuoden allergiaviikon teema on allergia ja ammatit. Allergisen työkaverin huomioiminen on tärkeää.

- Työpaikalle ei pidä tuoda lemmikkejä. Erityisesti työnantajan on muistettava tämä, sillä allergisen on vaikeampi puuttua työnantajan tekemisiin, sanoo Oulun seudun astma- ja allergiayhdistyksen puheenjohtaja Marja-Leena Huoviala.

Partavesi pannassa

Deodorantit, hiuslakat, hajuvedet, hajuton pyykinpesuaine. Allergikon henkeä ahdistaa. Huovialan mukaan naisten hajuveden käytöstä esimerkiksi teattereissa on keskusteltu, mutta miesten partavesistä puhutaan vähemmän. Ne ovat kuitenkin ihan yhtä suuri ongelma kuin hajuvesi.

Ihminen, joka ei ole itse allergikko, ei useinkaan ymmärrä, miten paha tuoksupilvi on allergikolle ja astmaatikolle, ja ristiriitatilanne on valmis. Huovialalla ei ole valmista ratkaisua, miten hajuveden käyttäjän pitäisi menetellä eli täytyykö tuoksu jättää käyttämättä allergikkojen takia.

Toisten huomioiminen tuoksujen käytössä on tärkeää.

Marja-Leena Huoviala

- Toisten huomioiminen tuoksujen käytössä on tärkeää. Esimerkiksi täällä Oulussa saamme kaksi tuoksutonta näytöstä teatteriin, mikä on hyvä asia. Mutta voi sitä katsetta hienolta rouvalta, kun siirryn penkin toiseen päähän esityksessä, jossa hajuvesi oli sallittu, Huovilala sanoo.

Pieni työpaikka on pahempi

Allergikon näkökulmasta kaikki tuoksut pitäisi saada pois. Varsinkin jos työpaikka on pieni, allergisen voi olla hyvin vaikea kestää tuoksuja.

Työkaverin paidassa olevat lemmikin karvatkin saattavat aivastuttaa allergikkoa matkankin päästä.

- Tämän ongelman poistaminen on käytännössä hyvin vaikeaa. Haluamme kuitenkin ohjata ihmiset tiedostamaan, että allergiselle toisen koirakin voi olla ongelma, Huoviala sanoo.