1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lähes 10 000 suomalaista: Opettaja saa huutaa ja ottaa kiinni oppilaasta

Yle Uutisten nettisivuilla kysyttiin, että mitä opettaja saa enää tehdä. Kysely sai suuren suosion, sillä siihen vastasi lähes 10 000 ihmistä. Useat vastaajat kirjoittivat, että oppilaiden oikeudet korostuvat nykyään liikaa.

Kotimaan uutiset
Mitä opettaja saa enää tehdä?
Yle

Yle Uutisten nettikyselyyn, Potkut tuli - mitä opettaja saa enää tehdä, vastasi 9332 ihmistä. Suurin osa vastaajista oli sitä mieltä, että opettajalla on oikeus korottaa ääntään ja koskea oppilaaseen, jos tilanne niin vaatii.

82 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että jos puhe ei auta, opettaja saa korottaa ääntään ja huutaa oppilaalle. 88 prosentin mielestä opettaja saa ottaa esimerkiksi hihasta kiinni saadakseen käskyn perille, ja 98 prosenttia eli 9113 vastaajaa sallisi opettajan taluttaa oppilaan pois esimerkiksi luokasta, jos puhe ei auta.

Kyselyyn sai kirjoittaa myös vapaasti kokemuksistansa ja mielipiteistänsä.

"Kyllä se joku roti pitää olla. Ryhtiä nyt tähän, ennen kuin tilanne menee liian pahaksi. Ihan turha hyssytellä ja jeesustella. Aina vaan on niitä, joiden päähän ei järkipuhe tehoa."

" Jos ystävällinen kehotus ei toimi, niin on oppilaankin kasvun kannalta välttämätöntä, että hän ei siinä tilanteessa "voita", vaan tilanne viedään päätökseen, kuten oli aikuisen aikomus. Mutta silloinkin lasta ja nuorta kunnioittaen."

Kännykän räpläämiseen ja hatun pitämiseen sisällä puututtava

Lähes kaikki vastaajat eli 99 % oli sitä mieltä, että opettajan täytyy puuttua oppilaan puhumiseen opetuksen aikana ja opetuksen häiritsemiseen. 96 % vastaajista halusi opettajan puuttuvan myös jatkuvaan myöhästelyyn ja kännykän räpläämiseen tunnin aikana. 71 prosentin mielestä sisällä hatun käyttämiseen täytyy puuttua.

Mihin seuraavista asioista opettajan pitää mielestäsi puuttua?

" Kouluihin on tuotava kovalla kädellä kuri takaisin, koska osa vanhemmista ei jälkikasvuaan opeta mihinkään. Tästä kärsii kaikkien muidenkin päivittäinen oppiminen ja opettajien työskentely."

"Kouluaikanani 80-luvun alussa, opettaja poisti voimakeinoin häiritsevän oppilaan luokasta. Asiasta ei noussut ihmeempää polemiikkia. Muut oppilaat ottivat opikseen ja tiesivät tämän jälkeen, missä kohtaa kulkee raja. Samanlaisen käytännön soisi olevan yleisempää nykyäänkin."

Yleinen mielipide rangaistuksista vastoin lakia

Kyselyyn vastanneiden mielestä sopivin rangaistus oppilaalle olisi sotkujensa siivoaminen tai jonkin vastaavan työn teettäminen koulussa. Tätä kannatti 98 % vastaajista.

79 %:lle vastaajista olisi sopivaa, että oppilaalle luvataan todistus vasta jälki-istuntojen suorittamisen jälkeen. Yleinen mielipide on ristiriidassa lain kanssa, sillä tällainen menettely ei ole perusopetuslain mukaista. Myös kielto tulla kouluun rangaistuksena on perusopetuslaissa kiellettyä, vaikka sitä kannatti kyselyssä 31 % vastaajista.

44 prosentin mielestä on sopivaa, että rangaistukseksi oppilaan käsketään istua välitunnit sisällä yhdessä paikassa tietyn määräajan. Tällainenkin menettely on todettu lainvastaiseksi.

Mitkä seuraavista toimenpiteistä ovat mielestäsi hyväksyttäviä rangaistuskeinoja oppilaalle?

"Sellaista tilannetta ei saa syntyä, että häiriköivä oppilas saa jäädä tilanteen voittajana muiden joukkoon."

"Nykyään touhu kouluissa on ihan pelleilyä. Oppilaat voivat kiroilla vapaasti, huudella opettajille mitä sylki suuhun tuo ja jopa käydä opettajan päälle. Pennut tietävät, missä opettajan raja kulkee ja käyttävät sitä kylmästi hyväkseen."

"Oppilaille ei saa antaa käsitystä, että mikä tahansa käyttäytyminen on sallittua."

"Nyt alkavat näkyä ne vapaan kasvatuksen tulokset. Omassa nuoruudessani opettaja oli auktoriteetti, jota kunnioitettiin ja näin järjestys säilyi. Eikä se tuntunut ollenkaan vaikealta ajalta."

"Aikuisilla pitää olla vastuu ja valta, voimankäyttö on oikeutettua. Rangaistusten pitää olla riittäviä, jotta kuri säilyy.

"Huomautus riittäisi rangaistukseksi opettajille"

Kyselyssä tiedusteltiin, että miten koulun tulisi rangaista opettajaa, jos hän ylittää valtuutensa. 78 prosentin mielestä huomautus olisi sopiva rangaistus. Vain 2 % kannatti erottamista. Määräaikaisen lomautuksen kannalla oli 15 % vastaajista.

"Tämän (Alppilan) erottamistapauksen jälkeen voimme sanoa hyvästi kaikille yrityksille puuttua häiriköiden touhuihin."

Tämän (Alppilan) erottamistapauksen jälkeen voimme sanoa hyvästi kaikille yrityksille puuttua häiriköiden touhuihin.

"Lisää vastuuta opiskelijalle. Mikäli ei osaa käyttäytyä, poistetaan koulusta määräajaksi tai kokonaan."

" On muistettava, että aikuisen on aina hillittävä itsensä. Jos ei siihen pysty, on pyydettävä apua kollegoilta. Kyllä opettajilla täytyy olla malttia, vaikka sitä vaaditaankin nykyisin ehkä liikaa."

" Tilanteet menevät niin, että vanhemmat ja oppilaat ylittävät "valtuutensa" tai eivät hoida velvollisuuksiaan. Ja opettaja ei käytännössä saa tehdä mitään, kun oppilaat käyttäytyvät sikamaisesti."

"Terveyttä ei pidä vahingoittaa, mutta kuri on saatava aikaiseksi. Nykyinen puuttumattomuus nimenomaa tuottaa niitä syrjäytyneitä yksilöitä."

"Tämä Alppilan tilanne tulee johtamaan opettajien provosointiyrityksiin, jotka sitten kuvataan kännyköillä."

"Kasvatuksen suhteen on menty metsään"

Moni kyselyn avoimiin kohtiin kirjoittanut vastaaja muisteli omia kouluvuosiaan. Moni toivoi nykyistä kovempaa kuria, jollaista käytettiin aikaisemmin kouluissa.

"Jos vaikka palattaisiin sinne 80-luvulle kasvatuksen suhteen ja opittaisiin kunnioittamaan sääntöjä pikkuisen normaalimmin."

"Opettajille takaisin auktoriteetti. Jos ei muuten, niin voimakeinoin puuttua tilanteeseen. On menty aivan metsään, kun häiriköillä on enemmän oikeuksia kuin kunnon oppilailla."

On menty aivan metsään, kun häiriköillä on enemmän oikeuksia kuin kunnon oppilailla.

"60-luvun kouluissa ei ollut järjestyshäiriöitä. Kaikki oppilaat kunnioittivat opettajia."

"Itse kävin kouluni siihen aikaan, kun vielä opettajia ja vanhempia ihmisiä kunnioitettiin."

"Olen itse käynyt kouluni 70-luvulla. Tämän hetken mittapuun mukaan opettajat ylittivät rajansa monin kerroin. Silti tätä kaikkea pidettiin normaalina. Nykyään opettajan pitäisi sietää kaikki tyynesti keskustellen."

"Koulut alkavat olla vähän pelottavia paikkoja, kun opettajat eivät pysty pitämään kuria. Lapset osaavat olla todella hankalia ja kotona ei välitetä. Tälle pitäisi tehdä jotain"

"Häiriköin kovaäänisesti tunnilla muiden kanssa. Opettajalla meni hermot ja hän tarttui paidasta kiinni, joka repesi hieman. Ymmärsin kuitenkin opettajaa jo silloin, koska käytöksemme oli täysin tolkutonta."

Kyselyyn vastanneista 9332 vastaajasta miehiä oli 66 % ja naisia 34 %. Vastaajista 64 prosentilla oli lapsia. Suurin osa vastaajista eli 28 % oli 31-40 -vuotiaita. Nettikyselymme ei ole tieteellinen tutkimus, vaan peilaa Yle.fi:n lukijoiden mielipiteitä.

A-studio: Stream käsittelee aihetta perjantaina 12.4. TV1:llä klo 21. Studiossa vieraana mm. potkut saanut opettaja Antti Korhonen.

Lue seuraavaksi