Lappeenrannan sisäilmaongelmat kärjistyvät

Lappeenrannan tavoite kiinteistöjen korjausvelan taltuttamiseksi karkaa koko ajan käsistä. Tilakeskuksen kunnossapitobudjetti on viime vuotta pienempi ja uusia ongelmia ilmaantuu jatkuvasti. Kun uusi kiireellinen kohde tulee listalle, muiden korjaukset siirtyvät eteenpäin.

Kotimaa
Vanha ilmastointiluukku
YLE

Lappeenrannan kaupungin sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja Leena Jormanainen ei halua esiintyä julkisuudessa kasvoillaan.

- Lasteni mielestä on hyvä, että meillä on eri sukunimi, jotta heitä ei voi yhdistää salailija ja lastensairastuttaja-jormanaiseen.

Leena Jormanainen toimii oman työnsä ohella sisäilmatyöryhmän puheenjohtajana. Työryhmään kuuluu 9 eri ammattialojen edustajaa, rakennusinsinöörejä, lääkäreitä, kouluterveydenhoitaja, työsuojelu- ja siivousalan ihmisiä.

- Puheenjohtajuus kuulostaa hienolta. Tosiasiassa työryhmän jäsenet ovat tasavertaisia. Puheenjohtajan tehtävä on järjestää kokouksia ja tiedotustilaisuuksia - ja joutua julkiseksi likasangoksi, sanoo Jormanainen.

Jormanainen on saanut kiukkuista palautetta lastensa terveydestä huolestuneilta vanhemmilta. Kiivaimmillaan keskustelu kävi vuodenvaihteessa.

- Näihin asioihin liittyy aina paljon tunnetta. Silti pitäisi tunteidenkin keskellä muistaa, että on olemassa myös faktat.

Jormanaisen mielestä myös media osallistuu tunteiden ja faktojen sekottamiseen. Faktaa on se, että peruspalveluja tuottavien kiinteistöjen korjausvelka on Lappeenrannassa 45 miljoonaa euroa ja tilakeskuksen kunnossapitobudjetti on tänä vuonna 1, 8 miljoonaa euroa.

- Viime vuonna kunnostukseen meni 3,2 miljoonaa euroa, joten siitäkin tasosta jäädään. Me emme tule millään toimeen näillä rahoilla, että pysyttäisiin edes tässä tasossa mitä nyt on, sanoo Jormanainen.

Kaupunki on joutunut sulkemaan muutamia kouluja ja päiväkoteja ja lisää tulee.

- Näitä tulee ilmi lähiaikoina lisää.

Sisäilmatyöryhmä ei ole vastuussa korjausvelasta

Sisäilmatyöryhmän päätavoite on se, että Lappeenrannan kaupungin omistamissa ja vuokraamissa tiloissa on hyvä sisäilma. Työryhmä myös priorisoi korjaushankkeita, tekee tarkastuksia ja tilaa tutkimuksia epäiltyihin kohteisiin.

- Me kuuntelemme vanhempia ja jaamme tietoa eri osapuolien kesken, sanoo sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja Leena Jormanainen.

Työryhmä ei itse tee sisäilmastoselvityksiä vaan teettää niitä.

- Niihin vaaditaan lääketieteellinen ja rakennustekninen osaaminen. Yksittäisillä mikrobituloksilla ei ole kovin suurta merkitystä kokonaisuuden kannalta.

Terveydensuojelulain mukaan päätöksen kiinteistön käyttökiellosta tekee terveydensuojeluviranomainen. Aluehallintovirasto voi työntekijöiden puolesta sulkea paikan. Sisäilmatyöryhmä antaa vain suosituksia.

- Meillä ei ole viranomaisstatusta. Tilojen omistaja on viimekädessä vastuussa tilojen kunnosta. Näissä tapauksissa kaupungin tilakeskus.

Väistötilojen löytäminen on myös hankalaa.

- Moni haluaa, että parakit pitäisi olla pihassa heti. Mutta ei niissäkään olosuhteet ole parhaimmat, sanoo Jormanainen.

Teknisen lautakunnan pj. karsisi kiinteistöjä ja nostaisi vuokria

Lappeenrannan teknisen lautakunnan puheenjohtaja Joonas Grönlundin (kok.) mielestä ongelmaan pitää puuttua heti.

- Ongelma on se, että meidän sisäiset vuokrat ovat aivan liian alhaiset. Meillä peritään tällä hetkellä viittä euroa neliöltä, kun kustannukset ovat 10 euroa, ehkä jopa 15 euroa neliöltä, sanoo Grönlund.

Grönlundin mielestä ratkaisu on siinä, että vuokria nostetaan ja kiinteistöjä vähennetään.

- Vain niin saamme vähäiset verorahat riittämään, sanoo Grönlund.