Kylmä kyyti kajakilla kertoo kevään koittavan

Muiden marmattaessa kylmää kevättä ovat ensimmäiset melojat jo ottaneet tuntumaa alkavaan kauteen. Turkulaiskolmikko löysi Hangon vesiltä viikonvaihteessa sen verran sulaa merta, että kajakit saatiin vesille.

Talvimelontaa Hangon vesillä huhtikuussa 2013.
Kuva: Elina Juureva

Melontaretki kiikkerässä kajakissa jäälauttojen keskellä ei ehkä kaikkia houkuttele, mutta joillekin hyinen maisema liki merenpintaa tarkasteltuna on elämys, josta ei saa tarpeekseen.

Mitä ankarampi ja karumpi maisema, sitä hienompaa se on, jos osuu kaunis valo vielä.

Elina Juureva

Saaristomeren melojissa on reilu tusina kylmän veden melonnan ystävää. Uittamon venevajalta kajakkia on turha koittaa vesille ainakaan kuukauteen, joten keväisin vapaita vesiä täytyy hakea kauempaa.

Hangon edustalta sulaa löytyy Saaristomeren sopukoita helpommin, joten turkulainen Elina Juureva kumppaneineen suuntasi sinne heittämään parinkymmenen kilometrin melontalenkin merellä.

– Kyllä jäiden lähtöä on kytätty aika monta viikkoa, vaikka retkiluisteluharrastus lykkää sitä vähän toiseen suuntaan; vieläkö olisi jäitä, vieläkö pääsisi luistelemaan. Viikko sitten Hangossa luisteltiin samoilla vesillä, joilla nyt olimme kajakeilla!

Jo pääsiäisenä Elina Juureva kävi Norjassa ottamassa varaslähdön melontakauteen.

– Saaristomerihän on maailman hienoimpia melontapaikkoja, ei siitä mihinkään pääse. Saaristossa on suojaisia ja hienoja vesiä, mutta vuoret meiltä puuttuu! Ja onhan Norjassa meri paljon syvempi, puhtaampi ja kirkkaampi, Juureva vertailee.

Jäätävän kaunista maisemaa

Elina Juureva nauraa, että on aika monta kertaa kuullut kysymyksen: ”Oletko hullu?”

Kuva: Elina Juureva

– Olen sitten varmaan, mutta se on ihanaa! Se pieni kajakki on äärimmäisen merikelpoinen ja turvallinen.

- Kevät on ehkä vielä hienompi kuin syksy. Keväällä on niin hieno valo. Muuttolinnut tulevat; siellä oli nytkin alleja ja haahkoja. Auringonkilo aalloilla, sininen taivas, sininen meri, hienoja jäämuodostelmia, Hangon tyhjät kalliosaaret… Mitä ankarampi ja karumpi maisema, sitä hienompaa se on, jos osuu kaunis valo vielä.

Jäätä riitti Hangon vesilläkin, parhaimmillaan lautat toivat mieleen Grönlannin maisemat pienoiskoossa. Ohuessa jäässäkin voi kajakilla kulkea, mutta välineitä on varottava.

– Jäät ovat hienoja. On ihan pakko päästä kajakilla vähän jään päällekin. Se kruunaa aina reissun, kun voi kokeilla, meneekö siitä vielä yli! Lasikuituiset melat ovat aika herkkiä ja ohkaisia. Niillä ei kauheasti saisi hakata jäätä, mutta pakkohan sitä vähän on. Syksyllä se on enemmän ongelma. Kun mennään riitteen joukkoon, niin sitä täytyy lyödä rikki melalla. Näin keväällä enemmänkin työnnetään lauttoja syrjään.

Kylmässä pärjää vähilläkin villoilla

Kylmän veden melonnassa turvallisuudesta on luonnollisesti huolehdittava tavallistakin tarkemmin. Melontataitojen ohella varusteiden on syytä olla asianmukaiset.

– Meillä on kuivapuvut päällä, pelastusliivit tietysti, naskalit kaulalla ja heittoköydet mukana. Kuivapuku antaa aika paljon aikaa pelastamiseen, se pitää alla olevat lämpimät vaatteet kuivina. Kaikki osaavat pelastaa toisensa. Eskimopyörähdyksiäkin jotkut osaavat tehdä. En ole koskaan kaatunut vahingossa, harjoituksissa kylläkin. Ja talvella uimahallissa on harjoiteltu näitä juttuja.

Kuva: Elina Juureva

Kylmyyttä kaihtavat vilukissat ihmettelevät usein talvimelojien ohuen oloista asustusta. Kajakkiin ei kääriydytä tuhtiin toppatakkiin.

– Kuivapuvun alla on pari villakerrosta, se riittää. Kädet ainoastaan voi vähän palella, mutta nytkin aurinko lämmitti todella paljon. En pysty käyttämään kunnon melarukkasia vaan kevyempiä hanskoja, koska kuvaan paljon. Siksi näpit voi vähän palella välillä.

Jäiden keskellä Elina Juurevalle ei ole kertaakaan tullut sellaista oloa, että olisi väärässä paikassa.

– Ei ikinä. Pikemminkin, miksi en ole tehnyt tätä pidempään, aikaisemmin ja aina – liian myöhään aloitin!