1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Osa vanhemmista vaatii koulua palvelemaan oppilaita kuin asiakkaita"

Karhulan yläkoulun apulaisrehtori Sakari Valtiala pitää helsinkiläisopettajan erottamista voimakeinojen käytön takia rankkana ylilyöntinä. Vanhempien suhtautumisessa koulumaailmaan on hänen mielestään tapahtunut käänne huonompaan suuntaan.

Kotimaan uutiset
Opettaja kirjoittaa laskutoimituksia liitutaululle.
AP Graphics Bank

Helsingin kaupungin opetusvirasto päätti maanantaina erottaa Alppilan yläkoulun opettajan Antti Korhosen. Korhonen oli poistanut häiriköineen oppilaan koulun ruokasalista työntämällä tämän ulos.

Opettajan menettely hänen poistaessaan oppilaan ruokalasta ei ollut viraston mukaan puolustettavaa eikä asianmukaista. Lisäksi opettaja oli kaupungin mielestä vaarantanut toiminnallaan oppilaan oikeuden turvalliseen opiskeluympäristöön.

Erottamispäätös on aiheuttanut runsaasti keskustelua opettajien oikeuksista puuttua oppilaiden häiritsevään käytökseen voimakeinoin. Korhosta puolustavan addressin oli tiistai-iltapäivään mennessä allekirjoittanut jo yli 100 000 ihmistä.

"Erottaminen rankkaa ylireagointia"

Kotkan Karhulan yläkoulun apulaisrehtori Sakari Valtiala kertoo tyrmistyneensä täysin jo siinä vaiheessa, kun Alppilan koulun rehtori ilmoitti esittävänsä voimakeinoja käyttäneen opettajan irtisanomista. Päätös on hänen mielestään rankkaa ylireagointia ja sitä voi pitää jo oikeusmurhana.

Kyllä siinä saa käyttää puhelahjojensa koko kirjon. Joskus toimii lempeämpi puhe ja toisinaan pitää ääntä vähän korottaa

Sakari Valtiala

- Kaikilla koulussa työskentelevillä on oikeus turvalliseen työympäristöön. Jos joku vaarantaa tätä, on siihen lailliset keinot puuttua, perustelee Valtiala.

Laki antaa opettajalle oikeuden poistaa opetusta häiritsevä oppilas luokasta voimakeinoin, mikäli tämä vastustaa poistumismääräystä. Voimakeinojen käytössä on huomioitava muun muassa tilanteen kokonaisarviointi sekä vastarinnan vakavuus.

Vaikka voimankäytöstä on olemassa säännöksiä, on Opettajien ammattijärjestö OAJ vaatinut säännöksiin vielä tarkennuksia. Samaa mieltä on myös Sakari Valtiala. Hän muistelee, että omalla 25 vuotta kestäneellä urallaan hänen ei ole tarvinnut käyttää voimakeinoja hankalien oppilaiden taltuttamiseen. Toistaiseksi puhe on riittänyt.

- Kyllä siinä saa käyttää puhelahjojensa koko kirjon. Joskus toimii lempeämpi puhe ja toisinaan pitää ääntä vähän korottaa. Joskus pelkkä katse ja sormella vinkkaaminen riittää, Valtiala toteaa.

Vanhemmat pitävät oppilaita koulun asiakkaina

Valtialan mielestä oppilaiden käytöksessä ei ole tapahtunut vuosien saatossa radikaalia muutosta. Nuoret ovat kuitenkin nykyään entistä rohkeampia, joka kääntyy helposti röyhkeydeksi. Suurempi muutos on apulaisrehtorin mielestä tapahtunut oppilaiden vanhempien suhtautumisessa lastensa koulunkäyntiin.

Monet huoltajat eivät enää luota opettajien ammattitaitoon kasvattajina

Sakari Valtiala

Valtiala harmittelee sitä, että fyysisen puuttumisen lisäksi koulussa moni muukin asia pitää nykyisin määritellä ja ennakoida pilkuntarkasti.

- Se kertoo karulla tavalla sen, että monet huoltajat eivät enää luota opettajien ammattitaitoon kasvattajina, Valtiala sanoo.

Valtiala sanoo huomanneensa, että osa vanhemmista suhtautuu koulumaailmaan "asiakasmentaliteetillä".

- He näkevät lapsensa asiakkaana ja tämän vuoksi heillä on oikeus vaatia parasta palvelua ja kaikenlaisia etuja. Silloin unohtuvat ne velvollisuudet, jotka myös pitäisi täyttää, toteaa Valtiala.

Lue seuraavaksi