"Kollegan päätös oli aika kova"

Lappeenrantalainen rehtori on seurannut Helsingin Alppilan yläkoulun tapahtumaa päivittäin. Tietämättä kaikkia tapauksen yksityiskohtia, päätös opettajan erottamisesta tuntuu aika kovalta.

Kotimaa
Petri Huovila
Yle

Lappeenrannan Kesämäenrinteen koulun rehtori Petri Huovila on seurannut päivittäin Helsingin Alppilan yläkoulun tapausta, missä opettaja poisti oppilaan ruokalasta voimakeinoja käyttäen. Opettaja erotettiin koulusta.

- Tapahtuma aiheuttaa tässä vaiheessa hämmennystä. Asialla on aina kaksi puolta, mutta opettajan erottaminen oli aika kova päätös, pohtii Huovila.

Huovilakin on nähnyt julkisuudessa olevan pienen videopätkän tapahtumasta.

- Siinä on ihan varmasti muitakin asioita, jotka tähän liittyy. Rehtori tekee olemassa olevan aineiston pohjalta päätöksen.

Rehtori Huovila ei ala arvuuttelemaan, millainen päätös tapaukseen lopulta saadaan. Hänen mukaansa kouluilla on olemassa tietyt pelisäännöt, joiden mukaan koulussa toimitaan.

- Tässä tapauksessa nyt vähän testataan rajoja ja katsotaan millainen päätös tähän asiaan muotoutuu, Huovila muotoilee.

"Joku saattaa testata käytäntöjä"

Opettaja voi käyttää oppilaaseen voimatoimia. Huovilan mukaan rajat ovat kuitenkin tiukat.

- Tarpeen vaatiessa, kun muitten oppilaiden turvallisuus tai kun opettaja katsoo tarpeelliseksi, oppilas voidaan tarpeellisia voimakeinoja käyttäen poistaa opetustilasta. Se on kuitenkin äärimmäisen harvinaista.

Kesämäenrinteen koulussa oli viime vuonna kaksi tilannetta, missä opettaja on joutunut pidättelemään oppilasta. Tänä vuonna tapauksia ei ole yhtään.

- Tämän päivän nuoret käyttäytyvät mallikelpoisesti. Joidenkin oppilaiden kanssa on tietysti kaikennäköisiä vääntöjä.

Huovila ei usko, että koulusta tulee tämän tapauksen jälkeen "villi länsi".

- Riippuen Alppilan tapauksen lopputuloksesta, jollekin saattaa tulla päähän, testata vähän näitä käytäntöjä, mutta ei tässä mitään kirvestä kaivoon heitetä, uskoo Huovila.

Oppilaiden kuvaaminen koulussa on kielletty

Alppilan tapauksessa tilanne oli sattunut ruokalassa ja se oli myös kuvattu puhelimella. Rehtori Huovilan mukaan Kesämäenrinteen koulussa kännyköiden käyttö on oppitunneilla kielletty.

- Lisäksi olemme oppilaille sanoneet, että toisten oppilaiden kuvaaminen on koulussa kielletty. Se on mennyt aika hyvin oppilaille perille.