1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Pispalan uittotunneli helpottaa veneiden kuljettamista - kiinnostusta ympäri Suomen

Katujen kautta ei järveltä toiselle saa samanlaista kalustoa kulkemaan kuin ensi kesänä uittotunnelin ansiosta. Satamapäällikkö lupaa, että tunneli Näsijärven ja Pyhäjärven välille avataan touko-kesäkuussa.

Kuva: Marjut Suomi / Yle

Ensimmäinen puu kaatui Pispalan uittotunnelin edestä tiistaina.

Ennen tunnelin avajaisia kunnostetaan vielä ratapenkkaa, tuodaan venelaituri, kiinnitetään uudet portit, asennetaan runsaasti valoja, kunnostetaan pohjoisen pään laituri ja tuodaan vielä kioskikin, luettelee satamapäällikkö Matti Joki. Töiden kustannusarvio on 48 000  euroa.

Vuonna 1968 valmistunut Pispalan uittotunneli aukeaa vuosikymmenten odottelun jälkeen kesäkuun alussa. Satamapäällikkö Matti Joki lupailee komeita avajaisia nauhanleikkuineen touko-kesäkuun vaihteeseen.

- On iso etu kuntalaisille, että hyödytön otetaan käyttöön, Joki sanoo.

Laivayhtiöitäkin tunneli on kiinnostanut, sillä kesäksi on räätälöity tunneliretkiä. Matkustajia tuodaan tunnelille laivalla ja viedään toisella laivalla pois. Tunnelin läpi matkustajat kulkevat kävellen.

Tunneliin mahtuu paremmin kuin kadulle

Matti Joki ei ole vielä päättänyt, mikä laiva pääsee ensimmäisenä tunneliin. Aika moni siinä kuitenkin mahtuu kulkemaan, sillä se on halkaisijaltaan viisi metriä. Painorajoitus yrittäjä Esko Kulmalan kuljettamille veneille on noin viisi tonnia. Ainutlaatuisessa hommassa on apuna traktori ja hydraulinen kärry.

Katuverkostossa ei sitä kalustoa saada läpi, mitä tässä saadaan. Se oli ajatuksenakin.

Matti Joki

- Sama vehje, millä on tienpäällä sohlattu. Nyt päästään pois sieltä liikenteen seasta.

Myös painavampien veneiden kuljettaminen on mahdollista, sillä esimerkiksi Siilinkarin vanha pelastusalus mahtuu kulkemaan tunnelissa, muistuttaa Matti Joki.

- Katuverkostossa ei sitä kalustoa saada läpi, mitä tässä saadaan. Se oli ajatuksenakin.

Asukkaita myös ihastuttaa tunnelin kunnostaminen

Hanke on herättänyt alueen asukkailla vastustusta. Suunnitelmista jätettiin esimerkiksi 66 kirjallista muistutusta ja hyhkyläiset kokosivat hanketta vastaan yli 700 nimen adressin. Lähistöllä asuva pispalalainen Timo Järvinen sen sijaan on tunnelin kunnostamisesta innoissaan.

- Tämä on upea juttu. Muistan kuinka pikkupoikana katselin tukkien koeuittoa, touhua riitti. Sittemmin alue on muuttunut rytöläjäksi ja hirveäksi pusikoksi.

Aivan koko aikaa tunneli ei tule auki olemaan, sillä paikalla on oltava joko veneiden kuljettamista hoitava yrittäjä tai kioskiyrittäjä. Esimerkiksi öisin tulevat portit pysymään lukossa, mutta valoisina kesäiltoina kioski voi olla auki aika myöhäänkin, Joki arvelee.

Ryysis alkupäivinä varmaan joka tapauksessa tulee, Joki sanoo ja naurahtaa.

- Tämä on ollut jo nyt niin kamalaa. Ympäri Suomen on käynyt väkeä katsomassa. Kaikki ovat ihastelleet ja kummastelleet miksei tätä ole aiemmin otettu käyttöön.