Sinikka Svärd: Anna Eriksson nosti myrskyn vesilasissa

Anna Erikssonin suurimmat iskelmähitit sanoittanut Sinikka Svärd ei lähtisi missään tapauksessa tekemään yhtä rajua pesäeroa menneeseen uraan kuin Eriksson teki kohutussa HS:n haastattelussa.

viihde
Sinikka Svärd
Sinikka Svärd.Joona Haarala / Yle

Laulaja Anna Erikssonin purkauksen kaltainen haastattelu Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä (siirryt toiseen palveluun) hämmentää aikaisempia yhteistyökumppaneita. Eriksson ruttasi koko iskelmäuransa, joka oli lehden mukaan taiteilijalle kärsimystä.

Anna Eriksson säveltää, sanoittaa ja tuottaa esittämänsä musiikin nykyään itse.

Sinikka Svärd on sanoittanut Anna Erikssonin suurimmat hitit Kun katsoit minuun ja Kaikista kasvoista. Ne myös nimetään Helsingin Sanomien jutussa vähemmän mairittelevassa yhteydessä.

Nosti aluksi karvat pystyyn

- Kyllähän se oli vähän lapsellinen omakin reaktioni, vähän loukkaannuin. Tuli sellainen olo, että itse en ehkä menisi noin voimakkain sanakääntein ruotimaan entisiä tekemisiäni, Svärd toteaa. Se on nimittäin selvä, että jokainen musiikkialalla pyrkii eteenpäin. Jokainen pyrkii tekemään parempaa ja kehittymään siinä. Löytämään uusia sävyjä ja elementtejä omaan tekemiseensä. Niin tekee varmasti Anna ja niin teemme myös me, jotka teemme työtämme toisille.

- Kun itse katsoo menneisyyteen, niin ei ihan joka tekstin takana pysty olemaan enää sataprosenttisesti. Jotkut jopa hävettävät, Svärd tunnustaa. Voi kauheata, olenko tehnyt jotain noin huonoa! Mutta en silti menisi sanomaan, että voi kauheata, olenko tehnyt tekstejä noin huonolle artistille.

- Lehtijutusta on tietysti vaikea päätellä, mitä Anna Eriksson on oikeasti sanonut ja toinen asia on, mitä hän on asiayhteydessä tarkoittanut. Toisaalta siinä tuntuisi olevan kriisin paikkaa ja toisaalta myrskyä vesilasissa.

Sinikka Svärd ehätti kommentoimaan tuoreeltaan Erikssonin haastattelua facebookissa viitaten hittisanoituksiinsa: - Ikävää että niistä on ollut esittäjälle niin paljon harmia. Joku toinen olisi voinut vaikka olla ihan iloinenkin niistä. Kaikkien kohdalle kun tuollaisia hittejä ei osu koskaan.

- Ehkä oli hieman hapan olo kun tuli tuo kirjoitettua. Saman tien kaduin, että tulin sinne mitään laittaneeksi, Svärd kertoo pistostaan. En usko, että Anna mitään pahaa tarkoitti, eikä hän mollannut itse lauluja vaan kritisoi musiikkibisnestä yleisemmin.

Musiikkibisnes on rankkaa

- Bisnes on aina kovaa, musiikkibisnes siinä kuin muutkin. Ei välttämättä silti enempää kuin liike-elämä yleensä. Leivästä taistellaan, kilpailu on kovaa ja uusia pyrkijöitä riittää kuten muillakin aloilla. Tuli sellainen olo, että ihan jokainen ei lähtisi aikaisempia saavutuksia itse nollaamaan, Svärd muotoilee.

Sinikka Svärdillä on omalla urallaan ollut tukena ja taustana aikuisen naisen elämänkokemus. Hän sanoo ymmärtävänsä, että Anna Erikssonin nousu teini-iässä tähtilaulajaksi on jättänyt jälkensä.

- Kun on saanut sivusta seurata monien artistien kohdalla tuota äkkijulkisuutta, niin ei se kenenkään elämää ole ainakaan helpottanut.