Puhelin soi talousrikosvihjeitä

Poliisi on tyytyväinen Helsingin poliisilaitoksella kuukauden käytössä olleiden vihjepuhelimen ja -sähköpostin antiin. Viranomaiset ovat saaneet niiden kautta sellaista tietoa, jota olisi muuten ollut hankala hankkia.

Poliisin vihjepuhelin
Helsingin poliisin talousrikosyksikön johtaja Ilkka Koskimäki
Rikostarkastaja Ilkka KoskimäkiYle

Helsingin poliisin käyttöönottamien vihjepuhelimen ja -sähköpostin ansiosta harmaaseen talouteen ja korruptioon liittyvistä väärinkäytöksistä ilmoittamisen kynnys on laskenut.

Viranomaiset ovatkin saaneet ihmisiltä sellaista tietoa, jota olisi muuten ollut käytännössä lähes mahdoton hankkia. Rikostarkastaja Ilkka Koskimäki on käynyt läpi nelisenkymmentä ensimmäistä vihjettä.

Kaikki vihjeet tutkitaan

- Me ollaan saatu vihjeitä kuittikaupasta, joka on harmaata taloutta. Vihjeitä on saatu myös jopa ihmiskauppaan viittaavasta toiminnasta ja lahjuksiinkin liittyvästä toiminnasta.

- Osassa aloitetaan rikostutkinta ja osassa asia on siirretty paikallispoliisille muualle Suomeen. Myös muille viranomaisille on siirretty tapauksia, kuten verottajalle, Koskimäki kertoo.

Kaikki vihjeet käydään läpi ja ryhdytään tarvittaviin toimiin.

- Tällä haetaan uskottavuutta vihjepuhelimelle. Että se pysyisi hengissä ja siitä tulisi pysyvä tiedonhankintatapa meille, Koskimies toteaa.