Hevimiehen soolo ei jyrää vaan tunnelmoi

Raskaan metallin soittaja tarvitsee välillä keventävän tauon. Silloin voi vaikka tunnelmoida akustisesti.

musiikki
Profane Omen -yhtyeen Viljami Kurki.
Meeri Niinistö / Yle

Kun tunnetun hevibändin kitaristi tekee soololevyn, voi odottaa armotonta jyräämistä ja hillitöntä tilutusta. Lahtelaisen Profane Omen -yhtyeen kitaristin Viljami Kurjen soololevy on toista maata.

Profane Omen on tullut tutuksi suomalaisille raskaan musiikin ystäville. Bändi on kiertänyt Suomea monen vuoden ajan ja tutuiksi ovat tulleet myös Baltian maat, Ruotsi sekä Japani.

Raskas metalli tuntui tunkevan kaikille elämän aloille. Koska elämä on paljon muutakin, ajattelin tuulettaa pääkoppaa soololevyllä.

Viljami Kurki

Kitaristi Viljami Kurki täytti hiljattain 30 vuotta. Pyöreiden täyttämisen myötä edessä on suuria muutoksia. Nämä kaikki on kiteytetty soololevylle Lauluja vapaudesta.

- Raskas metalli tuntui tunkevan kaikille elämän aloille. Koska elämä on paljon muutakin, ajattelin tuulettaa pääkoppaa soololevyllä.

Kurjen mukaan tarkoitus oli, että levyllä ei kuulla yhtäkään sähköistä soitinta ja että musiikki on aivan toisesta maailmasta kuin hänen yhtyeensä tuotokset.

Uusi tekniikka antaa vapauksia

Äänitysteknologian kehitys on tehnyt mahdolliseksi sen, että hyvänkuuloisen levyn voi tehdä vaikka treenikämpällä. Kurki on kuitenkin hieman varautunut puhuessaan levyn äänimaailmasta.

- Siinä tulee monenlaisia kysymyksiä ratkaistavaksi. Yksi on se, että kun kaikki äänitetään pienellä treenikämpällä, tilan akustiikka kertautuu ääniraidoissa. Toisaalta, se kuulostaa rehelliseltä.

- Levyä kuunnellessa voi miettiä, olisiko ollut parempi käyttää jotain isoa tilaa, mutta minä päätin edetä tällä tiellä, Viljami Kurki lisää.

Suomen kieli on väkevä väline

Profane Omenin raskas metalli tehdään englanniksi, joten suomenkielisten sanoitusten tekeminen oli ensi kertaa kotimaisella kielellä sanoittavalle Kurjelle haaste.

- Aluksi se oli todella vaikeaa, kun luki omia tekstejä paperilta ja ihmetteli, että mitä tähän on oikein syntynyt. Pikkuhiljaa alkoi tuntua, että hommasta sai otteen.

Levyllä kuullaan paljon Viljami Kurjen ystäviä. Mukaan on saatu myös Irina sekä Suomi-bluesin huipulta tuttu lahtelainen Ismo Haavisto.