1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

SciFest upottaa kädet tieteeseen "Veden äärellä"

Kansainvälinen tiede- ja teknologiafestivaali SciFest alkaa tänään Joensuun Areenalla. Nuorille suunnattuun tiedetapahtumaan odotetaan 10 000 vierasta ympäri maailmaa. Festivaalin teemana on "Veden äärellä".

Kotimaan uutiset
Juukalaiset koululaiset selvittivät  "murhamysteeeriä" SciFest 2011 -tapahtumassa.
Juukalaiset koululaiset selvittivät "murhamysteeeriä" SciFest 2011 -tapahtumassa.YLE / Mari Itkonen

Koululaisille ja lukiolaisille suunnattu tiedefestivaali SciFest avaa ovet tänään Joensuun Areenalla. YK:n vesiyhteistyön vuotta mukaillen SciFestin teemana on "Veden äärellä".

Yli sata nuorille suunnattua työpajaa käsittelee teemaa monipuolisesti. Vettä tutkitaan muun muassa elementtinä ja elinympäristönä. Lisäksi teemaa tarkastellaan yhteiskunnallisesta, eettisestä, ekologisesta ja taloudellisesta näkökulmasta.

- On saimaannorppatyöpaja. Tutkitaan lohikaloja ja veden kovuutta esimerkiksi. Ja voiko syömällä muuttaa maailmaa, ja mitenkä paljon puuvillavaatteen tekeminen vaatii vettä, kertoo Joensuun Tiedeseuran hallintopäällikkö Kirsi Karjalainen festivaalin teemasta.

Voiko syömällä muuttaa maailmaa, ja mitenkä paljon puuvillavaatteen tekeminen vaatii vettä?

Kirsi Karjalainen

Nelipäiväisen festivaalin ohjelmassa on työpajojen lisäksi yleisöluentoja ja elokuvia teemaan liittyen. Ajatuksia voi virkistää tiedekahvilassa.

Kädet konkreettisesti tieteeseen

Festivaalin suurinta antia ovat työpajat, joita pitävät koululaiset sekä eri oppilaitokset, yritykset ja yhteisöt. Työpajoissa ei kuunnella kuivaa tieteilijää, vaan nuoret pääsevät tekemään itse.

- Puhutaan tällaisesta hands on -tyyppisestä toiminnasta, että itse upotetaan kädet siihen. Ei tarvitse vain katsella postereita tai kuunnella puhuvaa päätä, Karjalainen täsmentää.

SciFest on joka vuosi kasvattanut vierailijamäärää. Tapahtuman suosio kumpuaa yhdessä tekemisestä ja uuden oppimisesta puolin ja toisin. Festivaaleilla molemmat osapuolet, pajanpitäjä sekä pajalla pohtiva, saavat hyödyn.

Puhutaan hands on -tyyppisestä toiminnasta, että itse upotetaan kädet siihen. Ei tarvitse vain katsella postereita tai kuunnella puhuvaa päätä.

Kirsi Karjalainen

- Ihmisiä kiinnostaa vastausten etsiminen ja oivaltaminen. Pajanpitäjätkin oppivat paljon niiltä nuorilta, jotka siellä työskentelevät.

SciFestin kansainvälisyys kiinnostaa

SciFestin innostava ilmapiiri on kiirinyt hyvää sanaa. Tapahtumaan tullaan mielellään uudelleen, ja joka vuosi festivaaleilla on uusia ohjelmanjärjestäjiä. Lasten ja nuorten energia vetää myös aikuisia mukaan. Karjalainen kertoo, että joka vuosi työpajoilla nähdään enemmän myös varttuneempaa väkeä. Ulkomaalaisilta vierailta on saatu paljon hyvää palautetta.

- Monena vuonna on ollut ryhmä Taiwanista. Virosta tulee lukion tiedekilpailun voittajat tänne palkintomatkalle. Täällä on tekemisen riemu!

Lue seuraavaksi