Pienempään vai pienenpään?

Kirjoitetaanko erikseen suomen kieli vai yhteen suomenkieli? Entä kirjoitetaanko kummallekin vai kummallekkin? Microsoftin Word-ohjelmassa nämä ovat helppoja tarkistaa, mutta tietoon ei voi luottaa. Kotimaisten kielten keskus muistuttaa, että kielentarkistusohjelmat ovat hyvä renki, mutta huono isäntä. 

Kotimaa

Kotimaisten kielten keskuksessa törmätään useaan suomen kielen sääntöön, jonka tietokoneohjelma tulkitsee väärin.

Ohjelma ei tunnista monia yhdyssanoja, tavutusta tai yhdysmerkin ja ajatusviivan eroa. Kirjoittamalla esimerkiksi suomenkieli, ohjelma ei herjaa virheellisyyttä, vaikka suomen kieli pitää kirjoittaa erikseen.

Säännön mukaan kielten nimet kirjoitetaan erikseen. Samoin kirjoitettaessa vaikkapa avaimet käteen -periaate ohjelma muuttaa virheellisesti yhdysmerkin ajatusviivaksi.

- Tämä on erittäin ikävä virhe, koska viiva-asiat ovat kirjoittajalle muutenkin hankalia. Tämä on lopullisesti sekoittanut monen kirjoittajan pään, sanoo Kotuksen erikoistutkija Sari Maamies.

Virheitä paikkaillaan hitaasti

Suomessa tehdään paljon töitä sen eteen, että tietotekniikka saadaan toimimaan suomeksi. Myös Kotimaisten kielten keskus pitää kielentarkistusohjelmia hyvinä, vaikka siellä harmitellaankin niiden monia puutteita.

- Pääasia, että ohjelma toimii enimmäkseen hyvin kuin että sitä ei olisi lainkaan. Puutteellinenkin ohjelma auttaa kirjoittajaa, muistuttaa Maamies. Kotuksesta on kuitenkin annettu palautetta Microsoftille jo kauan sitten, mutta virheitä korjataan hitaasti.

- Kielentarkistusohjelmaa kehitetään vain yhtenä tuotteena ja useille kielille. Vaikka ohjelmaa tehtäisiin vain suomen tai ruotsin kieleen, muutokset täytyy testata sadalla muulla kielellä, sanoo Microsoftin liiketoimintajohtaja Jukka Veräväinen.

Microsoftin mukaan kielentarkistusohjelmasta tulee palautetta heille vähän. Sen sijaan Kotus joutuu aika ajoin vastailemaan siihen, miksi Word-ohjelma herjaa jotakin sanaa, vaikka se koulussa on opittu toisin.

Koulujen tulevaisuus

Kouluissa tietokoneita käytetään jo paljon ja muutaman vuoden kuluttua tarkoituksena on saada myös yo-kirjoitukset tehtyä tietokoneilla. Vielä ei ole ratkaistu tai juurikaan pohdittu edes, saavatko oppilaat käyttää kielentarkistus- tai muita apuohjelmia. Suomen kieli on tätä nykyä ainoa pakollinen aine ylioppilaskirjoituksissa.

- Silloin täytyy ratkaista esimerkiksi se, käyttävätkö oppilaat omia koneitaan ja mitä ohjelmia niissä saa olla, muistuttaa äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Tiina Salmi Mäkelänrinteen lukiosta Helsingistä.

- Toivottavasti koe pystytään järjestämään suljetussa ympäristössä, josta voidaan puhdistaa kaikki apuohjelmat.