Koskelo torjuu arvostelun korkeimman oikeuden tuomarien valinnasta

Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo korostaa, että korkeimman oikeuden jäsenet valitaan täysin kollegiaalisesti. Käräjätuomari Hannu Laitinen arvosteli jäsenvalintaa aiemmin tiistaina Yle Uutisille.

Kotimaa

Korkeimmassa oikeudessa on kansallisesti monipuolisin tuomarikunta, KKO:n presidentti Pauliine Koskelo vastaa kritiikkiin.

Käräjätuomari Hannu Laitinen arvosteli aiemmin tiistaina Yle Uutisten nettisivuilla julkaistussa jutussa tapaa, jolla korkeimman oikeuden jäsenet valitaan.

Laitinen muun muassa arvioi, että korkeimman oikeuden presidentillä on paljon vaikutusvaltaa tuomarien valinnassa, ja että presidentti ei halua tuomarikuntaan henkilöitä, jotka voisivat olla eri mieltä.

Koskelon mukaan Laitisen arvio presidentin osuudesta valinnassa on täysin väärä. Koskelo korostaa, että korkeimman oikeuden jäsenet valitaan täysin kollegiaalisesti.

- Valmistelu tapahtuu yhteisesti, ja virkaesityksistä päätettäessäkin äänestetään virkaikäjärjestyksessä nuorimmasta alkaen. Joten presidentin äänestäessä viimeiseksi asia on yleensä jo ratkennut ennen presidentin vuoroa, Koskelo sanoo Yle Uutisille sähköpostitse.

Presidentti Koskelon mukaan korkeimmassa oikeudessa on taustoiltaan monipuolisin tuomarikunta kansallisesti tarkasteltuna.

- Myöskään kansainvälisesti katsoen ei tule mieleen ammatillisesti monipuolisempaa henkilögalleriaa, Koskelo kirjoittaa.