Amerikan itsenäisyyssodan brittivangit tekivät pitsiä ja metsästivät susia

Pennsylvaniassa Yorkissa sijainneessa vankileirissä oli yli 1 200 sotavankia sekä heidän vaimojaan ja lapsiaan. Tieto leiristä periytyi paikallisten muistissa, ja koekaivaus antoi varmuuden.

kulttuuri

Yhdysvalloissa ovat alkamassa 1780-luvun sotavankileirin tutkimukset pitkän kädenväännön jälkeen. Paikka on poikkeuksellinen, sillä itsenäisyyssodan vankileirejä tiedetään vain muutamia, vaikka niitä aikoinaan oli kokonainen verkosto myös alueilla, joiden lähelläkään ei käyty taisteluita.

Camp Security -leirissä lähellä pennsylvanialaista Yorkin kaupunkia oli vankeina englantilaisia, skotlantilaisia ja kanadalaisia sotilaita, jotka olivat antautuneet itsenäisyyttä tavoittelevan uuden valtion joukoille, sekä vankien perheenjäseniä. Tuohon aikaan oli usein tapana, että perhe tuli mukana, jos joku vangittiin.

Tänä päivänä heidän elämästään ei näy maan pinnalla jälkeäkään, mutta aikoinaan leirissä eli 1 265 miestä, 182 naista ja 189 lasta. Ensimmäiset antautuneet tuotiin leirille Saratogasta vuonna 1781, ja heidän elämänsä oli suhteellisen leppoisaa. He kävivät töissä naapuriston maatiloilla. Työtehtäviä oli monenlaisia, halonhakkuusta susien metsästämiseen.

Myöhemmin Virginiasta Yorktownin taistelun jälkeen leirille marssitetut sotavangit sen sijaan joutuivat pysymään pyöreän linnoituksen sisäpuolella, 4,5-metrisen hirsiaidan takana.

Kiinteistökupla puhkesi, Camp Securityn säilyttäjät voittivat

Vankileirin paikka oli säilynyt paikallisten asukkaiden perimätiedossa. Vuonna 1979 siellä tehtiin koekaivaus ja todettiin, että sukupolvelta toiselle säilyneet muistitiedot pitivät paikkansa. Pienestä koekuopasta löytyi brittisotilaiden vyönsolkia ja metallinappeja, hopea- ja kuparikolikoita ja musketinkuulia. Löytöjen joukossa on myös yli 600 metallineulaa, joita vankien uskotaan käyttäneen pitsin valmistamisessa.

Britannian kansallisarkistosta löytyi äskettäin luettelo leirin vangeista ja aikalaiskuvaus, jossa kerrotaan useiden kuolleen leirikuumeeksi nimitettyyn sairauteen. Hautoja ei ole löytynyt, ja ainakin osan epäilläänkin jääneen ympärille kohonneen asutuksen alle.

Camp Securityn kohtalosta nousi kiivas keskustelu 14 vuotta sitten, kun paikallinen rakennuttaja aikoi pystyttää sinne sata asuntoa. Siitä alkoi pitkä oikeustaistelu, mutta varsinaisesti asian ratkaisi Yhdysvaltain kiinteistökuplan puhkeaminen, jonka takia rakentamissuunnitelmat jäivät sikseen. Nyt alueen säilyttämistä ajava Friends of Camp Security -järjestö on aloittamassa rahankeruun alueen ostamiseksi.

Järjestön suunnitelmissa on kartoittaa ensin alueen suuret rakenteet ja mahdolliset ihmisjäänteet ja kaivaa sen jälkeen maasta kaikki esineet, joita on löydettävissä. Magneettitutkimus on antanut jo vinkkiä siitä, mistä kannattaisi aloittaa, mutta alue on 65 hehtaarin laajuinen, joten kartoittajilla riittää työtä. Yorkin kaupungin ajatuksena on, että tutkimusten jälkeen alueesta tehdään puisto.

Lähteet: AP, Yle Uutiset