Eteläafrikkalaiselta strutsitilalta löytyi lintuinfluenssaa

Etelä-Afrikka ei ole vielä toipunut epidemiasta, jonka takia strutsinlihaa paljon ostava EU pani sen toissa vuonna boikottiin.

Ulkomaat

Etelä-Afrikassa on havaittu lintuinfluenssaa strutsitilalla. Virustyyppi ei ole sama kuin Kiinassa ihmisiä tappanut lintuinfluenssa, eikä sitä ole havaittu ihmisissä.

Oudtshoornistsa lounaisesta Etelä-Afrikasta löydetty H7N1-virus on saanut viranomaiset julistamaan strutsitilan ympärille kolmen kilometrin suojavyöhykkeen. Heidän mukaansa virus löytyi rutiinitarkastuksessa ja tartunnat rajoittuvat yhdelle tilalle.

Naapuruston tilat tarkastetaan huolellisesti, viranomaiset sanovat. Muista toimenpiteistä he aikovat kertoa, kunhan tilanne on tarkentunut laboratoriokokeissa.

Etelä-Afrikan strutsitiloilla oli toissa vuonna lintuinfluenssaepidemia. H5N2-tyyppisen viruksen takia tapettiin 50 000 lintua ja EU pani eteläafrikkalaisen strutsinlihan tuontikieltoon. Sen jälkeen strutsitilojen määrä on romahtanut.

Etelä-Afrikka on yksi maailman suurimmista strutsinlihan tuottajamaista, ja EU-maat ovat lihan pääostaja. Normaalisti lihasta saadaan 210 miljoonaa euroa vientituloja vuodessa.

Lähteet: AFP, AP