1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kysely: Satojen miljoonien säästöt kuntoutusremontilla

Lääkärikyselyn mukaan viidesosa työkyvyttömyyseläkkeistä voitaisiin välttää, jos kuntoutus ajoitetaan oikein.

terveys
Avire Yhtiöiden ylilääkäri Veli-Pekka Valkonen (vas.) ja Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Risto Ihalainen.
Aamu-tv:ssä kuntoutuksen tehostamisesta keskustelivat ylilääkäri Veli-Pekka Valkonen ja Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Risto Ihalainen.

Lääkäreiden mielestä viidennes työkyvyttömyyseläkkeistä voitaisiin välttää oikea-aikaisella kuntoutuksella. Tämä tarkoittaisi noin 600 miljoonan euron säästöä vuodessa.

Jokaisena työpäivänä 110 työikäistä suomalaista jää työkyvyttömyyseläkkeelle.

Keskiviikkona julkistussa kyselyssä lääkärit arvostelevat kuntoutusjärjestelmää pirstaloituneeksi ja byrokraattiseksi. Tieto kuntoutuspalveluista pitäisi lääkäreiden mielestä koota yhteen paikkaan.

Kyselyyn vastasi 2 200 lääkäriä.

Lääkäriliiton varatoimitusjohtaja Risto Ihalainen esitti myös Ylen Aamu-tv:ssä sellaisen tahon luomista, jonne voitaisiin ottaa yhteyttä, kun ryhdytään miettimään kuntoutuksen tarvetta.

Sinne pitäisi Ihalaisen mukaan voida ottaa yhteyttä siinä vaiheessa, kun hoito on vielä kesken, eikä vasta sitten kun parantava hoito on katsottu loppuun saatetuksi. Jos asiaa ruvetaan miettimään vastaparantavan hoidon jälkeen, menetetään hirveän paljon aikaa, hän sanoo.

Ylilääkäri Veli-Pekka Valkosen mukaan lääkärit on koulutettu tunnistamaan sairauksia ja antamaan välitöntä hoitoa, eikä nykyjärjestelmässä kenelläkään ole oikeastaan vastuuta henkilön kuntoutuksesta. Hänen mukaansa lääkäreillä on selvästi ihan liian vähän tietoa.

Valkosen mukaan lääkärit arvioivat myös, että kuntoutustulokset olisivat parempia, jos reagointi kuntoutukseen olisi oikea-aikaisempaa.

Lue seuraavaksi