Pienikin lapsi arvostaa ein muuttamista ehkäksi

Tutkimuksen mukaan hyvät neuvottelutaidot erottuvat jo päiväkodissa. Lapsille on tärkeää, että heidän mielipiteensä otetaan huomioon.

Kotimaa
Vuorenpeikon päiväkoti muuttaa uuteen Länsi-Kotkaan valmistuvaan päiväkotiin.
Antti Kolppo / Yle

Päiväkodissa neuvottelutilanne lähtee usein lapsen kuuntelemisesta. Esimerkiksi aamupalalla jopa vuoden ikäiselle on tärkeää, että hän saa itse päättää, minkälaista leipää hän saa syödä.

- Lapsi kokee pienenkin asian itselleen isoksi - esimerkiksi kun saa valita, ottaako vaaleaa vai tummaa leipää, sanoo kajaanilaisen Pikku-Kettu-päiväkodin johtaja Marja-Riitta Komulainen.

Neuvottelutaitojen kehittämistä pidetään yhtä tärkeänä kuin mitä tahansa muutakin päiväkoti-ikäisen taitoa. Aina neuvottelujen tuloksen ei tarvitse olla lapsen tahdon mukainen.

- Meillä on sellainen sali, jonne monet lapset tahtovat jo aamusta. Kerrankin muutamat pojat halusivat sinne leikkimään. Totesimme, että katsotaan onko paikka vapaana. Vaikka lapset eivät päässeetkään sillä kertaa leikkimään, heille tuli tunne, että heitä on kuunneltu, kertoo Komulainen.

Lastenkokous päätti hiihtämisestä

Kajaanilaispäiväkodin henkilökunta on muuttanut omaa neuvottelukieltään. Ehdoton ei on poistunut sanavarastosta.

Vaikka lapset eivät päässeetkään sillä kertaa leikkimään, heille tuli tunne, että heitä on kuunneltu.

Marja-Riitta Komulainen

- Ennen sanottiin helposti, että ei seja se asia nyt onnistu. Tämä meidän mieluisa leikkipaikka eli sali oli eräällä kerralla myllätty aivan sekaisin jo aamusta, kun lapset leikkivät kaatopaikkaa. Sanoimme, että saa leikkiä, kunhan siivoaa. Leikin loputtua kaikki lelut olivat paikoillaan, Marja-Riitta Komulainen muistelee hymyillen.

Tänä keväänä päiväkoti Pikku-Ketussa oltiin tilanteessa, jossa osa lapsista ei olisi halunnut lopettaa leikkiään ja lähteä hiihtämään.

- Päätettiin järjestää lasten kesken kokous ja siitähän nousi valtava innostus, kun lapset kokivat, että nyt pääsee vaikuttamaan, Marja-Riitta Komulainen kertoo.

Kokouksen lopputuloksena osa lähti hiihtämään ja ne jotka halusivat leikkiä, jäivät leikkimään.

- Kaikkia kuunneltiin ja kaikki olivat tosi tyytyväisiä lopputuloksesta. Vaikka me aikuiset olisimme varmasti päätyneet samaan vastaukseen omassa palaverissa.

Nukketeatteri ja sadut avuksi viestintään

Kajaanilaisessa päiväkodissa korostetaan sanoitusta, jossa ihan pienimmillekin päiväkoti-ikäisille opetetaan kieltä sitä varten kehitetyllä tekniikalla. Varhaisessa vaiheessa opitut sanat ja puhe auttavat tuomaan esille omat mielipiteet. Se lisää vuorovaikutusta, lapsen taustoista huolimatta.

- Pienemmillä lapsilla sanoitetaan tuntemuksia, näin sanavarasto kasvaa ja ymmärrys asioista lisääntyy. Lapsi pystyy hyödyntämään osaamistaan sosiaalisten taitojen opiskelussa.

Avoin päiväkoti Lauritsalassa.
Yle

Päiväkodin johtaja Marja-Riitta Komulainen on sitä mieltä, että neuvottelutaidot kehittyvät kaikilla lapsilla, kun niitä opetellaan yhdessä.

- Lasten leikkejä tarkkailemalla huomaa toisten olevan parempia luovimaan tilanteissa. Me aikuiset voimme keskustella keskenämme, kuinka joku pompottaa, ja kuinka tällainen käyttäytyminen saataisiin muutettua. Kenellekään lapselle ei ole hyväksi, että hän määrää koko ajan ja meidän tehtävä on puuttua. On lapsenkin oikeus, että siinä tilanteessa puhutaan, neuvotellaan ja ohjataan.

Asettumalla toisen asemaan lapsi ymmärtää hyvin nopeasti käyttäytymisensä seuraukset.

- Porukan voimakas persoona voi hoksata vaikka nukketeatterin avulla tekonsa. Samalla kiusaamiseenkin voidaan puuttua sadun kautta. Kun sanotaan, että miltä tämä sinusta tuntuisi, niin lapsi kyllä ymmärtää asioiden seuraukset ja osaa peilata aiheuttamansa huonot tunteet. Ei tarvitse käskeä pyytämään anteeksi, vaan se tulee itsestään.

Oma tahto säilytetään ilman tasapäistämistä

Päiväkoti Pikku-Ketussa muun muassa mieluisan sadun valitseminen on aikaisemmin aiheuttanut huutomyrskyn.

- Me laitamme nyt aina aamulla kirjat esille, jonka jälkeen palikkapinoilla päätetään, mikä kirja luetaan. Se kirja, jonka edessä on eniten palikoita valitaan. Sitten on tilanteita joissa syntymäpäiväsankari päättää, että mitä leikitään. Jokaiselle varmasti tulee se päivä kerran vuodessa.

Neuvottelutaidot vaativat pohjatyötä ja muutoksia, että ne neuvotellut asiat toteutuvat.

Marja-Riitta Komulainen

Isossa päiväkodissa lapselle riittää mietittävää ja nieltävää sosiaalisissa tilanteissa sekä neuvotteluissa.

- Voi olla isompia lapsia ulkona, ei uskalla leikkiä. Toisilla on omaa tahtoa, ja osa jättäytyy varjoon. Välillä lapsi voi olla leikin vetäjä, välillä seurataan sivusta. Sitten rutiinien muuttuminen voi tehdä lapsesta ihan toisenlaisen. Uuden hoitajan kohdalla selkeästi kokeillaan, että missä rajat menevät, Komulainen myöntää.

Useasti Pikku-Ketussa kirjoitetaan talteen lapsen mielestä tärkeät asiat.

- Silloin tulee tunne, että lasta kuunnellaan. Esimerkiksi äitienpäiväkortit aloitetaan jo hyvissä ajoin keväällä. On aivan valtavan tärkeää päiväkoti-ikäiselle saada itse päättää kartongin ja tussien värit. Sitten mennään askartelukaapille ja neuvotellaan. Jollakin voi olla asiaa oma mielipide ja sekin kuunnellaan. Voidaan myös kirjoittaa ne seikat ylös, että muistetaan asia kun tarve niin vaatii. Neuvottelutaidot vaativat pohjatyötä ja muutoksia, että ne neuvotellut asiat toteutuvat. Se ei kuitenkaan tarkoita että lapset yksin määräävät, Marja-Riitta Komulainen ynnää.