EU-vastaisuus ei vaaliteema Saksassa

Eurokriisistä huolimatta eurokriittisyys tai EU-vastaisuus ei ole nousemassa Saksassa vaaliteemaksi. Liittokansleri Angela Merkelin vetämät kristillisdemokraatit jatkavat mielipidemittausten ylivoimaisena ykkösenä kohti syyskuun parlamenttivaaleja.

Ulkomaat
Sosiaalidemokraattien kärkiehdokas Stephan Weil tervehtii kannattajiaan Hannoverissa tammikuussa 2013 Ala-Saksin osavaltiovaalien ensimmäisten tulosennusteiden julkistamisen jälkeen.
Sosiaalidemokraattien kärkiehdokas Stephan Weil tervehti kannattajiaan Hannoverissa tammikuussa 2013 Ala-Saksin osavaltiovaalien ensimmäisten tulosennusteiden julkistamisen jälkeen.Michael Kappeler / EPA

Kun Suomessa kaksi vuotta sitten iso jytky toi perussuomalaisille vaalivoiton lähinnä EU-vastaisten ja eurokriittisten äänten avulla, on saksalainen äänestäjä pysynyt yhä enimmäkseen euromyönteisenä.

Eurokriisin laskujen langettua, on Saksassa viime päivinä kuitenkin arvuuteltu, nouseeko sittenkin uusi eurokriittinen vaihtoehtopuolue "Alternative für Deutschland" syksyllä parlamenttiin. Politiikan mielipidetutkimuksia jo 80-luvulta lähtien tehnyt tutkimuslaitos, Forsa-instituutti, tyrmää arvuuttelut.

Forsan perustaja ja johtaja, professori Manfred Güllner, arvioi nyky-Saksan populistiset ja eurokriittiset liikkeet lähinnä marginaalisiksi ja alueellisiksi.

- Saksassa ei ole koskaan voitettu vaaleja Eurooppa-teemalla tai eurokriittisyydellä. Eikä Eurooppa-teemalla ole merkitystä nytkään.

Professori Güllnerin mukaan saksalaisia kiinnostavat vaaleissa enemmän kotimaan ongelmat, kuten työllisyys, eikä se, haluaako joku puolue ulos eurosta.

- Eurooppa-vastaisuudella ei saa vaaleissa enemmistöä eikä vaalivoittoa.

Merkel supersuosittu, demarit kompuroivat

Forsa-instituutin johtaja Manfred Güllner perustaa arvionsa saksalaisten mitattuun Eurooppa-myönteisyyteen. Siitä johtuen Saksa on pitkään halunnut myös syvempää EU:n integraatiota.

Vaaliasetelmat syyskuun vaaleihin eivät ole Saksassa olennaisesti muuttuneet.

Liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraatit (CDU) johtavat yhä kaikkia mittauksia, eikä päähaastajan sosiaalidemokraattien (SPD) kampanja ole viime syksyn kompuroinnista parantunut.

Merkeliä kannattaa 60 prosenttia äänestäjistä ja SPD:n kansleriehdokasta, Peer Steinbrückiä 25 prosenttia. Puoluekannatuksissa erot ovat pienempiä.

Demarit menettäneet 10 miljoonaa ääntä

Forsa-tutkimuslaitos muistuttaa, että SPD on menettänyt vuosikymmenessä puolet äänestäjistään.

- SPD sai Gerhard Schröderin johdolla vuonna 1998 yli 20 miljoonaa ääntä, ja nyt niistä on kymmenen miljoonaa hävinnyt.

Professori Güllnerin mukaan SPD:n ongelma on myös, etteivät äänestäjät ole mittausten mukaan tällä hetkellä halukkaita suuriin muutoksiin.

Eli Saksan vaalien tulos saattaa olla hyvinkin jo selvillä.

Forsa-instituutin johtajan, Manfred Güllnerin mukaan Merkelin johtama CDU ja Baijerin sisarpuolue CSU jatkavat nykyisen hallituskumppanin, liberaalien FDP:n kanssa, jos vaalitulos vain antaa siihen mahdollisuuden.

Mutta liberaalien tilalle saattavat nousta myös Vihreät, jotka nostavat vaaleissa kannatustaan.

- Kyllä. Vihreät haluavat ehdottomasti valtaan. Vihreiden johto ei ole koskaan sulkenut pois sitä vaihtoehtoa, että vaalien jälkeen puolue menisi kristillisdemokraattien kanssa samaan hallitukseen, siitä huolimatta että puolue on liittoutunut nyt SPD:n kanssa.

Saksan parlamenttivaalit ovat sunnuntaina, 22. syyskuuta.