"Monien mielikuvat Venäjästä ovat neuvostoaikaisia"

Suomi-Venäjä-seuran piiritoimistoista kysellään muun muassa Venäjän teiden kunnosta ja vaimon hankkimisesta itäisestä naapurista. Venäjä-politiikka näkyy seuran paikallistoiminnoissa esimerkiksi ihmisten kiinnostuksena lasten huostaanottoasioita kohtaan.

ilmiöt
Suomi-Venäjä-seuran naiset maatuskamallin takana.
Anja Hiltunen / Yle

Monella suomalaisella on itäisestä naapuristamme vielä vanhahtava neuvostoaikainen kuva Puna-armeijan kuoroineen.

- Nyky-Venäjä on paljon muutakin, vakuuttavat Suomi-Venäjä-seuran Itä-Suomen piiritoimiston vt. toiminnanjohtaja Tiina Ynnilä ja vt. projektikoordinaattori Tiia Moilanen.

Naiset haluavat välittää modernia Venäjä-kuvaa ja nykykulttuuria. Piiritoimiston järjestämissä tapahtumissa on muun muassa esitetty venäläistä ja karjalaista räppiä, ja festivaaleilla kiertää nykyelokuvia.

Huhtikuun lopulla Helsinkiin tulee valtakunnallisen Suomi-Venäjä-seuran järjestämänä Venäjän legendaarisin rock-kokoonpano DDT ja Juri Shevtshuk, joka muun muassa kohtaa Palefacen sananvapaustaistelun merkeissä.

Yhteistyötä myös rajan yli

Suomi-Venäjä-seuralla on piiritoimistoja eri puolilla Suomea. Toimistot palvelevat kaikenlaisissa Venäjään liittyvissä asioissa. Tiina Ynnilä kertoo, että Itä-Suomen piiritoimiston tärkein ja kysytyin palvelu on viisumin välitys. Toimisto järjestää myös matkoja Venäjälle, mutta suuri osa muusta toiminnasta liittyy kulttuurin alaan.

Piiritoimisto palvelee itäsuomalaisia paikallisosastojaan. Venäjän rajan tuntumassa toimivilla paikallisosastoilla on paljon yhteistyötä rajan yli.

- Myös itäsuomalaisten kaupunkien ja kuntien intressit ovat Venäjä-myönteisemmät kuin Länsi- tai Pohjois-Suomessa, Ynnilä arvioi.

Kuopiossa piiritoimiston vakiopartnereita ovat muun muassa Kuopion kaupunki, Kauppakamari ja Monikulttuurikeskus Kompassi.

- Yhteistyö on hyvin kulttuuripainotteista, mutta olemme mukana myös kansainvälisissä tapahtumissa, kuten rekrytointimessuilla ja tapahtumissa, jotka ovat kaupungin ja yliopiston ja kauppa-alan järjestöjen tapahtumia, Ynnilä kertoo.

Venäjän ajankohtaiset ilmiöt puhuttavat

Tiia Moilanen kertoo, että Venäjä-politiikka näkyy jonkin verran paikallisessa toiminnassa. Lasten huostaanottoasioista on kyselty piiritoimistosta. On myös ihmetelty, miksi tiet Venäjällä ovat huonossa kunnossa tai miksi laivalla on torakoita.

Kaikki eivät tunnu ymmärtävän, että me emme pysty vaikuttamaan täältä seurasta siihen, että miten asiat Venäjällä ovat.

Tiia Moilanen

Jotkut suomalaismiehet haluavat tuoda vaimon Venäjältä ja kyselevät byrokratiasta ja siitä, miten vaimon saa Venäjältä ja paljonko se maksaa.

- Tämän tyyppisiä kysymyksiä aika ajoin selvitellään, Ynnilä lisää.

- Kaikki eivät tunnu ymmärtävän sitä, että me emme pysty vaikuttamaan täältä seurasta siihen, miten Venäjällä asiat ovat, Tiia toteaa.

Juuri nyt suomi-venäjäseuralaisia pohdituttaa se, että lainsäädäntö on muuttunut Venäjällä kansalaisjärjestöjen toimintaa vaikeuttavaksi.

- On ruvettu seuraamaan, kuinka venäläiset järjestöt saavat ulkomaista rahoitusta, ja ruvettu vaikeuttamaan järjestöjen toimintaa. Olemme ryhtyneet selvittämään, miten se vaikuttaa meidän Venäjän puolella olevien hankekumppanien toimintaan, jos ne saavat esimerkiksi meidän hankkeen kautta EU-rahoitusta.

Puodista saa neukkuretroa

Suomi-Venäjä-seuran Itä-Suomen piiritoimistosta saa monenlaista Venäjä-materiaalia. Piiritoimistossa on venäjänkielisten kirjojen vaihtokirppis, matkaesitteitä ja seuran lehtiä.

Siellä on myös puoti, josta saa ostaa esimerkiksi lasten-, kauno- ja tietokirjallisuutta, lippupinssejä ja etenkin maatuskatuotteita tarroista kasseihin ja korviksiin. Neukkuretro on muodissa.

Puijonkadun toimistoon voi piipahtaa kuka vain ostoksille tai saamaan tietoa Venäjästä. Tiina ja Tiia lupaavat keittää kävijälle tsaijut.