Pelko kalvaa pikkusaarella Pohjois-Korean tuntumassa

Pohjois-Korea on ilmoittanut, ettei se takaa maassa olevien ulkomaalaisten turvallisuutta enää keskiviikon jälkeen. Hyökkäyksen uhka hermostuttaa eritoten Yeonpyeongin saarella vain muutamien kilometrien päässä rajalta.

Pohjois-Korea
Eteläkorealaisia sotilaita Yeonpyeongin saarella.
Eteläkorealaisia sotilaita Yeonpyeongin saarella Koreoiden rajan lähistöllä helmikuussa 2013.EPA / Yonhap

Pohjois-Koreassa olevilla ulkomaalaisilla alkaa olla kiire poistua maasta, mikäli he katsovat parhaaksi noudattaa Pohjois-Korean poistumiskehotuksia. Viranomaisten mukaan diplomaattien turvallisuutta ei voida taata enää keskiviikon jälkeen.

Eteläkorealaistietojen mukaan pohjoisessa valmisteltaisiin ohjuskoetta. Pohjois-Korea on viime viikkoina päästellyt yhä suorasanaisempia uhkauksia vastatoimista Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean sotaharjoituksiin.

Pohjois-Korea päätyi sanoista tekoihin marraskuussa 2010, mikä muistetaan varsin tarkoin Yeonpyeongin saarella. Saari kuuluu Etelä-Korealle vain kilometrien päässä rajasta. Etelä suoritti tuolloin tykistöharjoituksen - Pohjois-Korea ampui myös saarelle tykistöllään, jolloin useita siviilejä kuoli.

Sky News -uutiskanavan toimittaja vieraili Yeonpyeongissa, missä asuu 2 000 siviiliä ja 500 sotilasta.

- Kun katson televisiota, Kim (Jong-un) taputtaa ja osoittelee saartamme Pohjois-Koreasta, 74-vuotias Lee Kil Su kertoo Sky Newsille.

Etelä-Korea on Aasian vauraimpia maita, ja sitä vasten Yeonpyeongin saari on hylätty nurkkaus. Saarella pelätään, että se on pohjoisen uhittelujen mahdollisesti toteutuessa johtaja Kim Jong-unin ensimmäinen kohde.

Saarella asuu myös monia heitä, jotka ovat kotoisin Pohjois-Koreasta. Muun muassa Sky Newsin haastattelema herra Pang muutti saarelle vain hieman ennen Koreoiden erkanemista, ja niin hänestä tuli sattumoisin eteläkorealainen.

- Olemme samaa alkuperää, mutta pohjoisen diktatuurin takia meillä ei ole vapautta... olemme jatkuvasti uhattuina, Pang sanoo.

Kukkia, ei aseita

Diplomaateille annetusta poistumiskehotuksesta huolimatta moni näyttää jäävän yhä pääkaupunki Pjongjangiin.

Valmisteltu ohjuskoe voi eteläkorealaisten tiedustelulähteiden mukaan toteutua milloin vain lähipäivinä. Korkein johto järjestelee tärkeintä kansanjuhlaa eli edesmenneen Kim Il-Sungin syntymäpäivää maanantaina 15. huhtikuuta.

Pjongjangissa päälle päin näkyvät valmistelut ovat tosin keskittyneet sotavarustelun sijaan koristeisiin. Sotilaat ovat nikkaroineet juhlarakennelmia ja puutarhurit istuttaneet puita ja kukkia.

Lähteet: AP