Karvaisia vapaaehtoistyöntekijöitä tarvitaan lisää

Kaverikoiratoiminta on yleistynyt Pohjanmaalla niin vauhdikkaasti, ettei kysyntään pystytä vastaamaan nykyisillä resursseilla. Hali-Bernit on yksi vapaaehtoistyötä tarjoava yhdistys, jonka koirat ilostuttavat käynneillään mm. vanhuksia, päiväkotilapsia sekä palvelutaloissa asuvia ihmisiä.

Kuva: Pasi Takkunen / Yle

– Vapaaehtoistyö antaa vaihtelua arkeen, ihmisten tapaamista, hyvän mielen jakamista - pääsee näkemään sen yhteyden, mikä ihmisten ja koirien välille syntyy, sanoo Hali-Bernien avustava koordinaattori Virpi Harju.

Hali-Bernien toiminnassa on mukana tällä hetkellä kymmenisen koiraa. Vapaaehtoisia kaivataan mukaan kasvavan kysynnän vuoksi. Yhdistyksen nimi on harhaanjohtava, sillä mukaan saa liittyä myös muun rotuisia koiria. Toimintaan pääsee mukaan virallisten testien kautta, joista seuraava järjestetään Etelä-Pohjanmaalla ensi syksynä.

– Jokainen koira testataan, jotta nähdään, miten koira reagoi erilaisiin ärsykkeisiin. Koiran turvallisuus on varmistettava, koska tehdään työtä ihmisten kanssa. Testin jälkeen voi lähteä mukaan vierailuille, kertoo Harju.

Koirien läsnäolo voi auttaa kivunlievityksessä

Punaliivisiä vapaaehtoistyöntekijöitä on jo odotettu palvelutalo Pihapihlajassa. Palvelutalon asukkailla on erilaisia neurologisia sairauksia ja moni liikkuu pyörätuolilla. Tästä syystä onkin hyvä, että kahden berninpaimenkoiran lisäksi mukana on tällä kertaa snautseri, joka on kokonsa puolesta helppo nostaa syliin rapsutettavaksi.

Hannele Anttilalle koira voi tuoda vierailullaan helpotusta kipuihin.

– Koira osaa niin hienovaraisesti lähestyä eikä niillä ole kiire mihinkään. Koirat myös hoitavat, mullakin on paljon reumakipuja niin koiran läsnäolo rauhoittaa, Anttila toteaa ja rapsuttaa 50-kiloista Ronskua, joka lepuuttaa päätään Anttilan jalkoja vasten - yhteys on syntynyt.

Onnistuneita kohtaamisia

Virpi Harju on tyytyväinen päivän kokemukseen. Iloa ja lämpöä näkyi sekä asukkaiden että koirien ilmeissä, ja vierailun aikana onnistuttiin näkemään myös koirien virallinen työasento.

– Selällään joka raaja ojossa eri suuntaan niin, että vatsasta on mahdollista rapsuttaa ja mielellään silmät kiinni ja nautinnollinen ilme kasvoilla, Harju nauraa ja nostaa omat kätensä ilmaan demonstroiden koiran rentoa työasentoa.