Kodin kaaos voi pakottaa sosiaalitoimen palkkaamaan ammattijärjestäjän

Ammattijärjestäjä auttaa hankkiutumaan eroon turhista tavaroista, jotka pahimmillaan täyttävät koko kodin. Tampereella kaupunki on ostanut ammattijärjestäjiltä apua sellaisille sosiaalitoimen asiakkaille, joiden elämänhallintaa hankaloittaa esimerkiksi masennus.

Kotimaa
roskalava täynnä huonekaluja ja muuta tavaraa
Ammattijärjestäjän asiakaspiiri ja työnkuva ovat laajoja, ja keikkoja tehdään niin vaatehuoneisiin kuin kellareihinkin. Tuula Lahtinen kertoi työstään Anna Sirénille. Kuuntele juttu tästä!

Kun Tampereen kaupungin sosiaalitoimen asiakkaalla on muiden ongelmien lisäksi vaikeuksia hallita kodin kaaosta, saattaa sosiaalitoimi tilata hänen avukseen ammattijärjestäjän.

- Jos kotiihoidon asiakkaan kotona on sellainen tavarakaaos, että raivaussiivoukselle on tarvetta, olemme turvautuneet ammattilaiseen, kertoo palveluohjaaja Arja Jokinen Tampereen kaupungin sosiaalipalveluista.

- Pääsääntöisesti kyse on ollut ikäihmisistä.

Hätiin rientää esimerkiksi tamperelainen Tuula Lahtinen, jolle toivottomalta tuntuvat alkutilanteet ovat tuttuja.

- On ihmisiä, jotka ovat niin masentuneita tai väsyneitä, etteivät yksinkertaisesti jaksa aloittaa raivaamista kaaoksen keskellä. He tarvitsevat tuekseen jonkun ulkopuolisen, Lahtinen kuvailee.

Asiakasta ei arvostella

Ammattijärjestäjä auttaa asiakastaan lajittelemaan tavarat turhiin ja tärkeisiin. Jako saattaa olla ulkopuoliselle selvempi kuin tavaroiden omistajille.

- Tässä työssä täytyy käyttää psykologista silmää ja tulla toimeen ihmisen kanssa. Asiakasta pitää arvostaa, eikä häntä saa arvostella. Päätökset siitä, onko joku tavara tarpeellinen vai ei, tehdään yhdessä. Viimeinen sana on aina asiakkaalla, Tuula Lahtinen painottaa.

Välillä järjestäjää vastassa on sairaalloinen hamstraaja täpätäydessä kodissa. Urakka on niin valtava, että sitä jaetaan lyhyisiin pätkiin.

- Järjestäminen voi käydä asiakkaalle uuvuttavaksi. Jo neljässä tunnissa ihminen väsyy jatkuvaan uteluun siitä, säilytetäänkö tämä ja heitetäänkö tämä pois. Muutaman tunnin jälkeen päätöksenteko alkaa olla todella vaikeaa, Lahtinen tietää.