1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuulimyllyt viuhuvat vihdoin vaaran laella

Tervolan Varevaaran kymmenen tuulimyllyn muodostama tuulivoimapuisto otettiin keskiviikkona käyttöön suuren väkijoukon suosiossa. Uudet myllyt käyttöön vihkinyt ministeri Lauri Tarasti uskoo alan kasvavan.

Kotimaan uutiset
Yleisöä Tervolan Varevaaran tuulipuiston avajaisissa, taustalla tuulimyllyjä
Laura Holappa / Yle

Tuuliwatti Oy:n tuulivoimapuiston avajaiset Tervolan Varevaarassa keräsivät laajan yleisön kymmenen uuden tuulimyllyn liepeille keskiviikkona. Tuulivoimayhtiö sujahti kertaheitolla osaksi kuntalaisten elämää ja arkea, sillä myllyt nimettiin tervolalaisvauvojen mukaan.

Nyt Onni, Veeti, Mauno, Joonatan, Veera, Anton, Väinö, Mikael, Lilli ja Topi tuottavat sähköä yhteensä noin 42 000 kerrostaloasunnon tarpeisiin.

Varevaaran tuulivoimapuisto on ensimmäinen sisämaan tuulivoimapuisto, joka tuo reilun 10 prosentin lisäyksen Suomen nykyiseen tuulivoimatuotantoon.

Avajaisjuhlia päästiin viettämään kuukausia suunniteltua myöhemmin, sillä pakkaset ja tuulet viivästyttivät myllyjen pystytystöitä.

Tuulivoimaa investoidaan eteläiseen Lappiin lisääkin

Tuuliwatti Oy:n toimitusjohtaja Jari Suominen myhäilee tyytyväisenä Varevaaran vasta käynnistyneiden myllyjen alla. 50 miljoonan euron hanke on yhtiölle merkittävä, mutta ei suinkaan jää viimeiseksi.

Kyllä tässä käy niin, että nopeat syövät hitaat. Tätäkään hyvää ei tule riittämään kaikille.

Jari Suominen

Viereiselle vaaralle on tarkoitus rakentaa vielä kolme tuulimyllyä, ja Tuuliwatin tuulipuistoja nousee myös muun muassa Tornion Kitkiäisvaaraan sekä Iin Olhavaan. Kaikkiaan Tuuliwatti on tähän mennessä sijoittanut tuulivoimarakentamiseen noin 300 miljoonaa euroa ja lähivuosina investoinnit jatkuvat.

- Lapin eteläosa on sellaista aluetta, johon Tuuliwatti tulee sijoittamaan tuulivoimaan satoja miljoonia euroja. Ihan sen takia, että täällä ihmiset ovat ymmärtäneet, että tuulivoimaa tarvitaan ja sillä on myös taloudellisia vaikutuksia.

Suomisen mukaan yhtiö etsii jatkuvasti uusia alueita, jotka sopivat tuulivoimatuotantoon.

- Kyllä tässä käy niin, että nopeat syövät hitaat. Ne kunnat, jotka haluavat tuulivoimaa ja ovat ensimmäisten joukossa, ne tulevat sitä saamaan. Tätäkään hyvää ei tule riittämään kaikille, Suominen hehkuttaa.

Tarasti: kuntien kiinteistöverotulot ehkä kasvavat

Tuulivoiman lisäämisen ja kuntien tuulivoimainnon puolesta liputtaa myös ministeri Lauri Tarasti, joka vihki Varevaaran myllyt käyttöön keskiviikkona. Viime vuonna tuulivoiman selvitysmiehenä toiminut Tarasti kehuu estotta Tervolan tuulivoimamyönteisyyttä. Tuulipuisto toteutui poikkeuksellisen nopeasti, sillä yhtäkään valitusta ei suunnitelmista tullut.

- Täällä on ymmärretty, että tuulivoima on saasteeton, aina uusiutuva ja myöskin kotimainen energiamuoto. Tämä Tervolan tuulivoimapuisto on nyt tähän mennessä kaikkein merkittävin hanke, Tarasti kehaisee.

Tarasti suitsuttaa Tervolan tuulivoimapuistoa erinomaiseksi aluksi hallituksen asettamalle tavoitteelle tuulivoiman lisäämisestä. Vuoteen 2020 mennessä tuulivoimaloita pitäisi olla noin 800, kun niitä nyt on noin 160.

Tämä Tervolan tuulivoimapuisto on nyt tähän mennessä kaikkein merkittävin hanke.

Lauri Tarasti

- Tuulivoimasta aiheutuu kunnalle aluksi hallinnollisia ongelmia, mutta kun päästään käyntiin, siitä tulee kiinteistöverotuloja ja vähän työllisyyttä. Nyt vireillä on muuttaa kiinteistöverolakia, että kunnan tulot nousisivat tuulivoimaloista, mikä varmaan innostaa rakentamiseen, Tarasti toivoo.

Syöttötariffista vauhtia tuulivoimarakentamiseen

Viime vuonna voimaan tullut tuulivoiman syöttötariffi on vauhdittanut monia tuulivoimahankkeita parantamalla investointien kannattavuutta energiayhtiöille. Hallituksen tavoite vuodelle 2020 on kuitenkin vielä matkan päässä.

Tarasti uskoo kuitenkin Tuuliwatin toimitusjohtajan Jari Suomisen lailla siihen, että tuulivoimarakentamisen vauhti tästä vain kiihtyy.

- Syöttötariffi on se taloudellinen pohja, mistä ponnistetaan ja mikä tekee tämän toiminnan taloudellisesti kannattavaksi. Kun tämä uusi järjestelmä tuli voimaan vasta 2012, niin varmaan neljän vuoden kuluttua on hankkeita liikkeellä todella paljon, Tarasti arvelee.

Lue seuraavaksi