Rehn: Kovapalkkainen Suomi tutkii ja kehittää - myytävää ei synny

Suomen kilpailukyky on pudonnut korkealta ja kovaa. EU-komissio löytää syyt: ne ovat televiestintäteollisuuden ongelmissa, palkankorotuksissa ja keksintöjen kömpelössä tuotteistamisessa.

talous
Talouskomissaari Olli Rehn ja euroryhmän puheenjohtaja ja Hollannin valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloem keskustelevat.
Talouskomissaari Olli Rehn (oik.) ja euroryhmän puheenjohtaja ja Hollannin valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloem keskustelivat Kyproksen talouskriisiä käsitelleen kokouksen aikana Brysselissä 25. maaliskuuta.Olivier Hoslet / EPA

Suomi panostaa tutkimukseen ja tuotekehittelyyn, mutta innovaatioita ei oikein osata kääntää kaupaksi käyviksi tuotteiksi. Tätä mieltä on talouskomissaari Olli Rehn.

Rehnin mukaan suomalaisen työn ja tuotannon kilpailukyvyn ylläpitämisen haaste on mittava. Suomi on EU-tilastonkin mukaan huono tuotteistamaan keksintöjä: Suomi on 27 EU-maan listalla sijalla 15.

EU-komissio on esittänyt syväanalyysin 13 EU-maan kansantaloudesta. Olli Rehn kertoi analyysin Suomi-osuudesta toimittajille etukäteen.

Suomen talous on kääntynyt parissa vuodessa alijäämäiseksi, ja siksi olisi tärkeää vahvistaa kilpailukykyä.

Palkat nousevat, tuotanto ei

- Suomi on ainoa ns. ylijäämätalous Euroopassa, joka on kahden viime vuoden aikana kääntynyt alijäämätaloudeksi. Kauppa- ja vaihtotase ovat valahtaneet alijäämän puolelle, Rehn huomauttaa.

Suomi on menettänyt markkinaosuuksiaan maailmalla muun muassa televiestintäteollisuuden ongelmien takia, Rehn sanoo. Hänestä myös palkkakehitys on vuodesta 2007 tai 2008 alkaen lähinnä nakertanut kilpailukykyä.

- On tärkeää vahvistaa innovaatioita ja markkinointia sekä huolehtia suomalaisen työn hinnasta.

Suomalaisten kotitalouksien velkaantumisaste on noussut kymmenessä vuodessa 65 prosentista 118 prosenttiin kotitalouksien tuloista.

- Se ei vielä ole huolestuttavaa, mutta on tärkeää, että asiaan kiinnitetään huomiota. Suomella on ylivelkaantumisesta huonoja kokemuksia, Rehn muistuttaa.

Toukokuussa EU-komissio esittää Suomelle ja kaikille muillekin EU-maille suositukset siitä, mihin suuntaan talous- ja finanssipolitiikkaa pitää suunnata. Tätä ennen arvioidaan muun muassa Suomen tuoreet yritysveropäätökset.

Slovenia saanee ongelmat hallintaansa

Euroopan suurimmat ongelmat ovat Rehnin mielestä suurtyöttömyys, hidas talouskasvu sekä kotitalouksien ja yritysten rahoitusongelmat.

Nimenomaan ongelmat rahoituksen saatavuudessa kiusaavat Etelä-Eurooppaa.

- Euroopassa on käynnissä talouden epätasapainojen korjaantuminen, komissaari summaa koko EU:n tilannetta.

Epätasapainon syntyminen vei vuosikymmenen - korjaantuminen on kestänyt pari, kolme vuotta. Tasapainottumista on yhä edessä, ja prosessi on usein vaikea, Rehn huomauttaa.

Tilanne on edelleen huolestuttavin Kreikassa, Irlannissa, Portugalissa ja Kyproksessa. Taloutensa kasvamaan saanut Irlanti ja Portugalikin ovat kuitenkin jo kivunneet vakaammalle maaperälle.

Nyt syväanalysoiduista 13 maasta Espanjan ja Slovenian talouden epätasapainot ovat komission mukaan liialliset.

Rehn on sitä mieltä, että Slovenia ei tarvitse muiden EU-maiden apua, kun uusi hallitus on jo ryhtynyt toimiin muun muassa pankkien pääomittamiseksi.