Influenssakausi on tänä vuonna poikkeuksellinen

Influenssakausi on tänä vuonna ollut poikkeuksellinen: kaikkia influenssatyyppejä on esiintynyt koko talven samanaikaisesti ja tautiaalto tuntuu kestävän pitkälle kevääseen.

terveys
mies niistää
Arja Lento / Yle

Tämä vuosi on ollut influenssatautien kannalta erilainen verrattuna edellisiin, koska tänä vuonna kaikki influenssatyypit A, B ja H1N1 eli sikainfluenssa ovat riehuneet samaan aikaan.

Satakunnassa influenssahuippu on ollut helmikuun loppupuolella. Noin kolmannes influenssatapauksista sijoittuu viikoille 7 - 9.

- Yleensähän influenssan B-tyyppi ilmaantuu vasta kevättalvella. Tämän vuoden influenssakausi on sisältänyt kaikkia näitä samanaikaisesti, sanoo Satakunnan sairaanhoitopiirin infektioyksikön vastaava osastonhoitaja Paula Majanen.

Influenssa-aalto tuntuu pitkittyneen tänä vuonna. Viime viikolla Porin infektioyksikössä otettiin viitisenkymmentä näytettä, joista kymmenen oli positiivisia. Tartuntojen joukossa oli edelleen kaikkia influenssatyyppejä.

- Influenssakausi alkaa tyypillisesti vähän ennen joulua ja etenee sieltä kahdeksan viikon jaksossa. Nyt tuntuu että tauti on aika pitkään jyllännyt ja sellaista terävää huippua ei ole ollut, Majanen sanoo.

Tänä vuonna on esiintynyt myös hyvin tasaisesti noroviruksen aiheuttamaa vatsatautia. Majaselle on eilenkin tullut soitto norovirusepäilystä laitoksessa.

- Norovirusta on esiintynyt koko talven ajan tasaisesti eripuolilla maakuntaa. Muutamia laitosepidemioita on ollut.