Pikkuvarpunen on lintumaailman sottapytty

Kevät on muuttolintujen ruuhka-aikaa. Ennen kuin etelässä talvehtineet tiaiset ja muut visertäjät asettuvat kodiksi pohjoiseen, on linnunpöntöt jo puhdistettu edellisvuoden asukkaiden jäljltä. Kevätsiivouksessa paljastuu lajikohtaista tietoa lintujen pesimäpuuhista.

luonto
Sparrows at a feeding spot in Lauttasaari, Helsinki.
Pikkuvarpusia Helsingin Lauttasaaren ruokintapaikalla.Yle

Oulun Hietasaari kylpee päivisin auringon valossa ja lämpimät päivät ovat hiljalleen houkutelleet muuttolintuja pesimään saaren metsikköön. Koivuihin ja leppiin on ripustettu Oulun yliopiston biologian opiskelijoiden killan Syntaksis ry:n linnunpönttöjä.

Kilta järjesti jo maaliskuussa vuotuiset pönttöjen siivoustalkoot. Hietasaaren linnunpöntöt osoittautuivat suosituiksi pesimäpöntöiksi.

Syntaksis ry:llä linnunpönttöjä on parisataa. Hietasaaren lisäksi pönttöjä löytyy Herukasta, Hupisaarilta, Linnanmaalta sekä Puolivälinkankaalta.

Pönttöjä katsellaan jo sillä silmällä

Hietasaaren noin neljän metrin korkeudella olevien pönttöjen ympärillä käy jo kuhina ja sinitiaisen laulu raikaa koivikossa. Muutama tiainen lauleskelee aivan pönttöjen lähellä.

- Pesäpaikkojen katselu on jo tosissaan käynnissä. Hyvinkin pian alkaa pesien rakentaminen, arvelee Syntaksis ry:n linnunpönttövastaava Joel Nyberg.

Sinitiainen on tuttu asukki Hietasaaressa. Syntaksiksen pönttötalkoissa löydettiin myös muiden tiaisten, kirjosiepon, leppälintujen ja pikkuvarpusen pesiä. Pöntöistä löytyi myös varpuspöllön ruokavarastoja eli pahan päivän varalle piilotettuja pikkulintuja ja myyriä.

- Yllätyksiä ei yleensä löydy. Joka vuosi on mielenkiintoista katsoa, mikä laji pöntössä on pesinyt, Nyberg tuumaa.

Toisen roska on toisen aarre

Linnunpönttöihin asettuvat linnut rakentavat pöntön suojaan oman pesän luonnonmateriaaleista. Perinteisiä rakennusmateriaaleja ovat heinä, höyhenet ja oksat. Pesien siisteys vaihtelee hieman lajeittain. Sinitiaisen pieni pesä on vuorattu heinällä, höyhenillä ja sammaleella.

Pikkuvarpunen taas täyttää pönttönsä kaikenlaisella muullakin materiaalilla, jota se elinympäristöstään keväisin löytää. Lajia voisi jopa sanoa lintumaailman sottapytyksi. Pöntöistä on löytynyt muovipussin palasten lisäksi myös koristeiksi kerättyjä, värikkäitä pääsiäishöyheniä.

- Onko se sitten sotkemista, mutta ainakin paljon tavaraa pikkuvarpusen pöntöistä löytyy, Nyberg naurahtaa.

Sara Ilonen / Yle Oulu