1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapsiasiavaltuutettu: Nykyiset keinot riittävät opettajille

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula sanoo, että koulujen työrauhan ongelmia ei ratkaista lisäämällä voimankäyttöä. Hänen mukaansa esimerkiksi luokasta poistaminen fyysisesti on pikaratkaisu, joka ei tuota pysyviä tuloksia.

Kotimaan uutiset
lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula
YLE

Helsingin Alppilan yläkoulusta irtisanotun opettajan tapaus on herättänyt laajan keskustelun opettajien voimankäytön rajoista ja mahdollisuuksista. Irtisanottu opettaja työnsi oppilaan ulos ruokalasta, kun tämä ei ollut totellut suullista kehotusta poistua.

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulan mukaan opettajat ja muutkin aikuiset antavat toiminnallaan lapselle esimerkin siitä miten ongelmia ratkaistaan.

- Jos käyttää fyysistä voimaa ja sitä kautta valtaa, se on huono esimerkki tilanteiden ratkaisemiseen, Aula linjaa.

Aula sanoo, että fyysisten keinojen käyttäminen voi olla pikaratkaisu akuuttiin tilanteeseen.

- Mutta se luo uhmaa ja pelkoa, joka lyö pitemmän päälle takaisin, hän arvioi.

Verkkokeskusteluissa näkyy myös toiveita paluusta karttakeppipedagokiikkaan.

- Sellaiseen ei ole paluuta. Sehän edellyttäisi Suomelta irtautumista ihmisoikeussopimuksistakin. Meillä on jo kymmeniä vuosia sitten luovuttu kouluissa, kodeissa ja lastensuojelulaitoksissa fyysisen voiman käytöstä kasvatuksessa. Hyvä päämäärä ei pyhitä keinoja, tässäkään, Aula sanoo.

Ennen ei ollut kaikki paremmin

On myös esitetty mielipiteitä, joiden mukaan ennen kouluissa oli paremmin. Opettaja napsautti sormille, jos ei oltu kunnolla - ja kunnolla sitten oltiin.

- En usko tähän. Ilmapiiri saattoi muodostua pelokkaaksi, eikä lapsilla ja nuorilla ollut samalla tavalla mahdollisuuksia saada omia näkökulmiaan kuuluville, Aula sanoo.

- En tarkoita sitä, ettei kouluissa pitäisi olla työrauhaa eikä opettajaa pidä arvostaa, mutta keinot ovat nyt erilaisia kuin 50 vuotta sitten, hän jatkaa.

Keinot ovat muuttuneet kaikkialla, ja ainakin Euroopan kouluissa fyysisestä kurinpidosta on luovuttu.

Kansa vaatii voimaa

Näyttäisi siltä, että kansalaisten mielestä opettajien voimankäyttöoikeuksia olisi suotavaa lisätä.

- Tämä on varmaankin hätähuuto koulujen työrauhaongelmien johdosta. Monet vanhemmat kokevat, että työrauhaa pitäisi parantaa, mutta en näe ratkaisua voimankäytön lisäämisessä, Aula sanoo.

Vaan missä?

- Kaikki koulun aikuiset, vanhemmat ja myös lapset ja nuoret itse vastuutetaan työrauhan parantamiseen. Opettajien tueksi on hyvä ottaa myös muita ammattilaisia, esimerkiksi nuorisotyöntekijöillä on todennäköisesti aika hyviä konsteja, Aula arvioi.

A-studio: Stream käsittelee aihetta perjantaina 12.4. klo 21 TV1:llä. Studiossa muun muassa irtisanottu opettaja Antti Korhonen ja opetusministeri Jukka Gustafsson (sd).

Lue seuraavaksi