Viimeinen taisteluharjoitus Jaamankankaalla

Pohjois-Karjalan Prikaatin viimeinen Jaamankankaalla järjestettävä taisteluharjoitus on menossa Kontiolahdella. Varusmiehet ovat harjoitelleet Kontiorannan varuskunnan viereisellä Jaamankankaalla yli 70 vuoden ajan. Alueen ennallistamistöihin päästään toden teolla ensi kesänä.

Kotimaa
Sotilas ampuu harjoituksessa.
Daniel Rodriguez / Yle
Panssarivaunu.

Jaamankankaalla 9.4.2013 alkanut harjoitus on Kontiorannan viimeisen saapumiserän erikoiskoulutuskauden taisteluharjoitus. Tämän jälkeen Jaamankankaalla tehdään vain yksittäisiä päivittäisharjoituksia Juhannukseen saakka, sen jälkeen ennallistamistoimet saavat vauhtia.

Jaamankankaan harjoittelualueen poistuminen käytöstä ei ole vaikuttanut tammikuussa Kontiorantaan palvelukseen astuneiden varusmiesten koulutukseen, vain pieniä alueita on tähän mennessä ollut pois käytöstä. Ammunnat on saatu pidettyä Sotinpuron ampuma-alueella, sanoo toimistoupseeri, kapteeni Ville Vaittinen.

Kontiorannan varuskunta perustettiin 1940, eli Jaamankankaalla on toimittu 73 vuotta. Vuoteen 1973 asti lähes kaikki varusmiesten harjoittelu tapahtui Jaamankankaalla, sen jälkeen otettiin käyttöön myös Sotinpuron ampuma-alue.

Kesän lopussa valmista

Jaamankankaan ennallistamistyöt alkoivat toukokuussa 2012, kesän aikana hiekkakankaalta poistettiin betonirakenteita ja painekyllästetystä puusta tehtyjä korsuja ja juoksuhautoja. Työt jatkuvat lumien sulettua, kaiken kaikkiaan Jaamankankaalta poistetaan betonirakenteita 500 tonnia, arvioi Prikaatin huoltopäällikkö, majuri Kari Kurkinen.

- Tavoittena on, että ensi kesän lopussa alue on turvalllinen käyttää ja liikkua. Rakenteita purkaa ulkopuolinen urakoitsija, mutta purkutöissä on hyödynnetty myös sotilaskoulutuksessa olevia konekurssilaisia, sanoo Kurkinen.