Koulujen peruskorjauksiin valtiolta vain murusia?

Pelkästään alkuvuoden aikana oppilaita on jouduttu evakoimaan muun muassa Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Vanhemmat ovat aktivoituneet ja useilla paikkakunnilla on väläytelty koululakkoa. Ainakin Satakunnassa koulujen peruskorjauksiin myönnettävä valtionapu uhkaa jäädä vähäiseksi.

Kotimaa
Oppilas liitutaululla
Yle Uutiset Grafiikka

Suomen kunnissa painitaan lisääntyvien sisäilmaogelmien ja vanhentuneiden kiinteistöjen kanssa tosissaan.Maakuntahallitukset tekevät parhaillaan kiperiä päätöksiä siitä, minne valtion koulujen peruskorjausrahat kunnissa ohjataan. Rapistuvia kiinteistöjä riittää, rahaa ei ole riittävästi.

Satakunnassa sisäilmaongelmat ovat vaivanneet vanhempainyhdistyksiä tänä vuonna ainakin Raumalla ja Luvialla. Raumalla Uotilan koululla tilanne äityi niin pahaksi, että vanhemmat väläyttivät koululakkoa viime viikolla.

Kiireellisyys ratkaisee rahajaon

Varsinais-Suomen ely-keskuksen alustavan suunnitelman mukaan Satakuntaan ei ainakaan ole luvassa kuin murusia.Näillä näkymin rahoitusta olisi tulossa ainoastaan Kokemäen Tulkkilan koulun ja Luvian peruskulun peruskorjauksiin.

Tulkkilan koulun kohdalla hyväksyttävät kustannukset ovat vajaat neljä miljoonaa euroa. Luvia saisi avustusta noin viisi miljoonaa. Tulkkilassa peruskorjaus voitaisiin aloittaa ensi vuonna, Luvialle rahoitus on osoitettu vasta vuodelle 2016.

Satakunnan maakuntahallitukselle esitetään kovaa lausuntoa. Siinä todetaan, että oppilaitosinvestointeihiin varatut määrärahat ovat aivan liian vähäisiä. Valtiolta on saatu pahimpiin koulujen kiinteistöongelmiin rahoitusta, mutta kokonaistaloudellisesti on edullisempaa korjata puutteet jo niiden tullessa ilmi, todetaan esityksessä.